Jakt & Aktiviteter

Spårträning med hundarna samt NVR

Nu kör spårträningen igång. Vi kommer köra lite hemma men även i gruppen i Vimmerby. Jag hoppas att Nessie och jag startar Öppenklass fram i vår snart, det var dags redan förra året men blev inte av. Nu kommer det även bli en eftersöksutbildning som vi ska gå, intressant och roligt! Nessie och jag har dessutom blivit godkända inom NVR och vi kommer att gå lite trafikeftersök framöver om det behövs. Nytt för både henne och mig och vi hoppas kunna hjälpa till och minska lidandet för vårt påkörda vilt.

Älgjakt med Grim

Henke tog sovmorgon idag, kände att det vore kul att upprepa förra helgens händelser med Grim. Han åkte ut, denna gång till våra marker hemma i byn. Han kollade runt lite och hade redan bestämt sig för att försöka hitta slag att släppa på, likt sist. I första området var det tyst och lugnt. I andra gick han en runda och få plötsligt se en vuxen älg som går och betar. Kan man ha sån tur?

Han släpper Grim och det blir jakt direkt. Några meter bara sprang älgen och sen blev det stopp, trots att Grim skallade drevskall vid synkontakten i början. Det blev fast ståndskall. Henke var inne och filmade, kollade och lyssnade på den lille skiten. Det blev gångstånd och stånd omvartannat och Henke gick hela tiden efter och gick in på ståndskallet.

Han ville prova att vissla in Grim. OM det nu går, han har ju aldrig provat förut. Han fick kontakt en gång, Grim hade inte tid alls att kolla vad husse ville. Två gånger, Grim springer halvvägs in till husse för att sen vända tillbaka. Henke väntar och provar igen. Nu kommer Grim snabbt snabbt, superglad, Henke berömmer, försöker klappa honom men han springer i iilfart tillbaka till älgen ;-). Älgen är då trött på oväsendet och allt spring, den ger sig av. Det förflyttar sig IN i marken igen, gör en båge så det hamnar några hundra meter från upptagsplatsen. Stopp igen! Henke går dit. Märker återigen att vinden är lurig. Han provar att vissla. Han ser att Grim närmar sig...har han älgen med sig? Nej då, nu är Grim så nöjd! Han kommer till husse och får massor med beröm! :-) Ännu ett bra älgjobb av den svarte, 1 1/2 tim blev det idag också!

Bådar gott inför framtiden! Film på Grim kommer framöver!

Klövviltsjakt (hjort) med Nessie

Förra helgen blev jag medbjuden till en mark utanför Gamleby. Trakterna är ju kända för sina mängder hjort och jag tyckte det var extra roligt att Nessie och jag åkte dit själva, det blev liksom jakt tillsammans bara hon och jag. Det blev en jättetrevlig dag, Angelica som jag åkte dit tillsammans med hade fått en lite speciell inbjudan och vi var ett litet samlat gäng på fem stycken under dagen. Superfina marker med mycket vilt, det mesta lovligt ;-)

Angelica med sina två tyskterrier och jag släppte samtidigt i första såten. Vi gick några hundra meter in i såten, sen hittade Nessan hjort. Hon drev ut ur området. Tror att många ställen på den marken är sk. generalpass. Jakten gick ut på ett pass som inte var besatt och gick upp i ett annat område. Där höll det sig....i 2 timmar! Nessie var jaktsugen och hjorten som var påväg tillbaka en gång, bestämde sig tillslut att endast röra sig där den gått i flera timmar ;-)

Tyskarna hade jakt på några hjortar, sen hittade dom ett rådjur. Ett stänkdjur gick i pass och alla trodde först det var för tyskarnas jakt. En hjortjakt kommer upp till mig där jag stod när Nessie jagat ut. Hjorten lurar hunden och den lurar mig. Kommer rakt på mig, jag står på ett ganska nytt hygge, det finns uppväxtra granar som är 1m höga kanske. Nedanför är ett område med sly. Hjorten hoppar ner där, ställer sig och trycker, väntar in hunden och gör sen ett tvärkast tillbaka ifrån mig. Bara att lyfta på hatten och småle lite åt deras finurliga sätt att lura oss! ;-)

Nessie valde att släppa när vi andra anlänt till gården/jakthuset. Hennes jakt hade passerat över vallarna utanför huset så jag ställde mig och väntade, visslade och sen kom hon. Som vanligt står man oförstående till HUR hundarna egentligen löser att gå tillbaka. GPS-kartan såg ut som ett vägnät i en större stad eller nått. Röda streck överallt, kors och tvärs. När hon väl bestämt sig för att släppa väljer hon ett av slagen som ledde till jaktområdet och sen gick hon dit, trots att hjorten vänt i sina egna slag, korsat flera gånger och varit påväg in området tidigare och rört till det (enligt mig) ordentligt.

Nessie fick vila i bilen en stund, vi åt lunch. Senare tog vi ett område till, vi tjejer gick tillsammans igen. Ytterligare ett område med MÅNGA fina pass, svårt att lista ut vart dom tänker gå när man har så få skyttar.

Nessie väcker på några slag, ut går tre hjortar hos en av passkyttarna ( dom sprang INTE sakta). Nessie reder ut slagen en bit längre fram och jagar ut dom. Ena tysken hänger på, men jakten går inte mer än 10-15min så släpper Nessie. När hon har 400m kvar passerar hon i sina bakslag ett kärr. Där blir det ståndskall och närmsta skytten hojtar i radion att en hund skäller grovt. Jag hojtar tillbaka att "det måste vara vildsvin, inget sånt skjutet för henne, spring!!" Han hinner inte. Nessie anser att hon är färdig med vildsvinen ( hon gjorde ett tappert försök iaf, det tar sig).  Hon går tillbaka till oss hundförare som precis träffat varandra i skogen, hon går ut på nytt sök och hittar hjort igen. Hon jagar ur såten. Jag går vidare själv framåt, ser hjortar som sen en av tyskarna får upp. Den drivs i pass och hjorten skjuts. Samtidigt har Nessies jakt vänt. Hjorten är påväg tillbaka där den gick över vägen förra gången, tyvärr är det i närheten av det andra passet där det skjuts och hjorten skräms av skottet och vänder utåt igen. Typiskt! Annars hade troligen Nessies jakt gått i pass!.

Här avslutar vi dagen, jag går vidare på grusvägen och försöker vissla in Nessan som går och tragglar ( trött men envis) i hjortspåren. I nästa sankmark skäller hon grovt igen, har ingen aning om det är vildsvin hon går på igen, var det så är det plus i kanten för henne. Hon har varit med på hörn och skällt tidigare men aldrig "faceat" vildsvinen själv därute. Mognaden är sen, hon har inte varit redo. Hon kommer kanske aldrig bli en tuff vildsvinshund men får hon sköta det där själv så jobbar hon säkert upp sig, intresset finns garanterat! GPS;en visare 3 mil, då hade jag inte täckning hela tiden så mer än det sprang hon. De andra jakterna stannade på 10-15 min resp. 20 min så damen var ganska mör när vi åkte hem. Man väljer själv hur länge man vill jaga men finns lusten är det svårt att sluta ;-)

Vi får möjligheten att återvända till de fina markerna, nästa helg är det dax igen för Nessie & mig! :-D

Eftersök på vildsvin

För en tid sedan blev Henke uppringd av en man som skjutit på ett vildsvin på en åtel. Vi åkte dit båda två och tog med både Grim och Loke på eftersöket. Det var mkt blod på skottplatsen, mörkt blod med vad vi kunde se maginnehåll. Det hade stänkt ganska mycket i snön men när vi kom in i skogen försvann nästan allt blod direkt. De andra hade följt vildsvinet en ganska lång bit, de hade även stött upp vildsvinet ur sårlegan en gång och vi kände att det här kunde bli svårt. Vi märkte nästan på en gång att Loke inte verkade bry sig om blodet, så som han alltid annars brukar, han är ju tränad för det där! Det var fler vildsvin med, och han återkom alltid till spår som inte hade blod i sig och han verkade inte säker alls. Grim gick i koppel med mig bakom. Han var ganska upphetsad, ung som han är blir han väldigt exalterad och gnällde och stimmade lite. Vi handspårade en del, vi försökte och tog om flera gånger, tillslut ringde Henke till några i Vimmerby, han hoppades på att få hjälp av någon annan som ville komma och försöka. Det var det inte. Vi släppte tillslut Loke där han var som mest intresserad. Han stack och vi tappade gps-kontakten med honom nästan direkt eftersom vi gick nere i en svacka. Vi fortsatte med Grim. Vad skulle vi göra? vi ville inte ge oss! Efter en bit till släppte vi Grim också. Han drog iväg rakt fram tillskillnad från Loke som vek av uppåt åteln till, åt höger. Det tog en kort sund, en minut kanske. 150m längre fram blev det ståndskall. GRIM HITTADE VILDSVINET! Han skällde på bra och Henke kunde gå in och skjuta! Hurra så skönt att vi löste det, eller att Grim löste det! :-) Han gjorde återigen som han inte gjort något annat i sitt liv. Duktiga "lilla" vovve! Massor beröm och han fick egentid med vildsvinet, allt sånt här sätter ju positiva spår i en unghund!

Vildsvinsjakt med Loke x3

Sista tiden har vi haft bra vildsvinsjakter med Loke. Han har hittat vildsvin varje gång vi jagat nästan! Två tillfällen i Kila och en gång i Rothult på nyårsafton. Alla gånger har han hittat vildsvin, skällt och jobbat som tusan. Henke har skjutit, Jonathan Andersson har skjutit och i Rothult fick han ut vildsvinen så att pappa Magnus kunde skjuta en. Det fanns flera tillfällen där dom gick i pass men det har bommats några gånger och en del gånger har passkyttar eller Henke som hundförare avstått skott då hunden varit för nära eller att vildsvinet har slunkit undan bland buskar och snår. Så himla roligt att går så bra, han har verkligen spottat upp sig! Han har förföljt mycket längre i år, en gång i Kila fick Henke åka och hämta honom när han stod och skällde ståndskall på grannmarken, han gav sig inte! Det har lixom ALDRIG hänt förut! Än så länge har vi skjutit 5 vildsvin under jakt och 2 vildsvin på eftersök för honom. Han har jagat desto fler! ;-)

Älgjakt med Grim

Igår kom det ny snö. Mitt på dagen sa Henke att han skulle åka en sväng, han tog med Grim och hoppades på att kunna se några nya spår efter älg eller vildsvin efter att snön hade lagt sig. Han åkte ut på marken och gick in i skogen, längs med en bergåse som älgarna ibland håller till i. Han gick inte långt förren han såg älgspår... ko och kalvspår! Där får vi ju skjuta älgkalv! Han visade Grim spåren, Grim visade intresse och dom spårade fram en kort bit. Grim ville framåt och Henke släppte. Grim följde....och följde....ca 1,5km längre bort blev det ståndskall. Det stog en stund och sen gick det sakta framåt i gångstånd. Det stod stilla igen och sådär höll det på! Henke ville gärna röra sig mot Grim och älgarna och han hade rätt vind tyckte han. Under tiden hade han ringt till mig som var hemma. Jag klädde mig och tog mig till området där Grim var. Jag hade lokaliserat vinden, tyckte den var rätt, upptäckte för sent att det snurrade och precis när jag såg ett älghuvud uppe på ett berg såg jag dom vända iväg bort från mig. Det blev sakta gångstånd igen. In i marken och efter ca 500-600m blev det stopp. Där stog det. Henke gick och gick, tillslut kom han fram. Kunde han komma till avslut? Är det rätt älgar? Är kalven med? Han hann se båda älgarna, han flyttade sig och då snurrade vinden.....IGEN! Älgarna gav sig iväg...ut ur marken denna gång. Grim hängde på en bit, kanske 400m, sen släppte han och gick tillbaka. Duktiga vovve!! Då hade han jobbat med älgarna i 1 1/2 timma! Jämfört med hans tidigare ståndskall på älg, då kanske 10min så är det ju jättebra! :-) Vi håller tummen att han fortsätter i samma anda framöver!

Vildsvinsjakt blev Kronhjortsjakt.

I Lördags hade vi vldsvinsjakt i ute i Kila. Grannlagen gick samman och körde på ett större område. Vildsvinsjakten gick ganska bra, vi sköt 5 vildsvin. Henke sköt ett för en annan hundförares gråhund, KUL! Gråhundarna är envisa och följer gärna. När vildsvinen gick ut hängde dom på. Henke fick ta ut Grim en sväng eftersom många stod på pass och väntade.

Grim hittade spår direkt och efter en stunds pysslande jagade han kronhjort. Ett helt gäng gick ut vid en passkytt som inte hört informationen att vi nu fick skjuta kronhjort ( tidigare på dagen var det endast vildsvin). Grim hängde på hjortarna och efter en stunds jakt kom hjortarna tillbaka och Grim jagade fram en hjortkalv som en passkytt bommade. Synd att flera hjortar gick i pass men inget skjutet för Grim! Nu har Grim jagat kronhjort flera gånger, verkar som han gillar det och reder ut det, dom är kluriga dom där djuren.

Andrajakt på älg med eftersök!

Härom helgen hade vi andrejakt i vårt stora jaktlag. Tanken var att vi skulle hitta lite älg eftersom vi har ungefär hälften av älgarna kvar att skjuta. Det skulle visa sig vara svårt, inga älgar visade sig under dagen.

Däremot träffade vi på lite vildsvin. Jag stog som passgranne till Anders som sköt på ett vildsvin på en grusväg, precis på samma ställe som vildsvinen gick över tidigare i höstas. När drevet ( vi kör endast drev i det området då det ligger vid riksvägen och älgarna gärna springer över den) var ute var det bara att ta en koll på skottplatsen. Skytten anade att han  kommit lite långt bak och efter en titt inne i skogen hittade vi blod och även maginnehåll. Det var ganska mycket blod, vi trodde vi skulle se vildsvinet däromring men gjorde inte det. Gick kanske 25-30 meter in bara, sen valde vi att hämta hundarna. Just det..hundarna..!

Vår tanke var såhär; vi har fått åsikter om det efteråt och har givetvis med oss det och funderar och analyserar mer än många andra som testar sina unghundar. Grim har gått mycket spår, ja han är endast 9 månader gammal och väldigt ung, däremot har vi mycket på fötterna vad det gälller syskon och föräldrar, Grims kull har samma föräldrar som tre andra kullar och vi har fått mycket info om dom och hur dom fungerat. Vi vet dessutom att många syskon sen tidigare jagar björn vilket kräver mycket och att det är tidig jakt i dom. Grim har varit mogen i sitt jaktsätt hela tiden och vi får dessutom inte många tillfällen att pröva honom. Loke har gått många eftersök, han är inte superrutinerad om en del andra men han har gått en del och vi vet att han är försiktig med grisarna. Vi väljer alltså att ta med Grim och se hur det går, vi vet ju inte hur skadad grisen är.

Vi börjar spåra, Henke med Loke i lina och jag går efter med Grim i koppel. Grim spårar precis lika som Loke och efter ca 200m märker både Henke och jag att blodet börjar avta. Kort därefter börjar Loke småskälla, han och Henke har kommit ner i en svacka där det rinner en bäck och det är väldigt blött. Loke skallar sällan i linan, Henke väljer att släppa och vi hade innan kommit överens om att om Henke tycker att jag också ska släppa ska han bara ropa "släpp, släpp". Vi anar att vi gått ifatt grisen och att den gått upp och iväg. Det tar ungefär 250m sen har hundarna kontakt. Det blir direkt ståndskall, taktfast och det rör sig inte mycket. Det är lätt att höra båda hundarna, än så länge låter det bra!

Vi rapporterar till jaktlaget på radion (vilket visar sig senare att ingen hört något alls!). Vi börjar gå mot ståndskallet. Vi ser på garmin att det rör sig lite men inga stora förflyttningar. Vi närmar oss och kommer in på 50-70m kanske. Det står i hasselskog, helt öppet, vildsvinet är piggt, mycket piggare än vad vi tror och snurrar runt för att hålla koll på hundarna som står på var sin sida. Henke går framåt och försöker komma åt att skjuta, svårt att ta sig fram när det är så öppet. Jag står kvar, står lite åt vänster och tänker att jag håller koll ifall grisen drar neråt vänster, då är jag med!

Vildsvinet går iväg, vet inte om det kände av Henke , stannar igen efter ca 100m. Hundarna jobbar jättebra! Dom kompletterar varandra jättefint och har bra avstånd. Vildsvinet har nog att hålla reda på dom och dom är energiska men inte dumdristiga. Henke går ifatt dom igen, jag går i Henkes spår en bit bakom. Vildsvinet varsnar Henke igen, lika öppet i terrängen fortfarande. Vi hade rätt vind när vi gick in första gången, men det verkar som det snurrar. Det sticker iväg igen, ungefär samma avstånd, nu stannar det igen. Denna gång har dom kommit fram till en plantering. Nu ställer sig vildsvinet i kanten, vid lite undertryckta granar och lite ris har det blivit ett "hål" som passade bra för grisen att ställa sig och trycka i.  Hundarna står på varsitt håll, i gluggarna som naturligt blir vid grisens gömsle. Hundarna jobbar fortfarande jättebra! Grim skäller, springer ut och försöker locka med grisen ut. Grim hinner även med att sprigna ut och bajsa, dricka vatten, hälsa på husse och däremellan jobbar han super! Loke håller något längre avstånd, skäller och jobbar och verkar ha stenkoll. Jag har kommit fram och står till vänster om gömslet, snett bakom och ser gång på gång när både Loke och Grim kommer utspringandes framför mig, hade en tanke att om grisen gör en längre rusning efter dom så står jag bra att kunna avsluta. Eftersom det är i kanten på planteringen så har vi öppet åt vårt håll till och bra plats att skjuta. Henke står mera till höger och ser vildsvinet flera gånger, han väntar bara att på att få ett läge. Tillslut är hundarna på bra avstånd från grisen och kan avsluta med ett skott! Massor beröm till hundarna och dom har gjort ett kanonjobb! :-)

Vad det gäller den lilla svarta hunden så betedde han sig som han aldrig gjort något annat i sitt liv. Han betedde sig moget och verkade veta vad som gällde. Vi tar varje sånt här tillfälle och funderar varje gång och hoppas att vi tar rätt beslut för varje gång något dyker upp, man kan ju aldrig säga att man är säker utan mycket beror på situation och varje händelse är unik. Tar man inte chansen kommer man inte någonstans men samtidigt ska vi vara försiktiga. Det är en balansgång...

/eftersokvildsvinlokegrim.jpg

Grim utvecklas!

Veckorna springer iväg, har inte hunnit berätta om Grims alla bravader men en måste vi ju uppmärksamma lite extra. Härom fredagen, jag börjar  jobba klockan 10.00, Henke hade gjort en tillfällig nattvecka på jobbet. Han gick av tidigt på morgonen och ville åka ut på vår mark och gå med Grim lite. Jag hängde på. Det var ju ändå ljust kl. 07.30 så med en extra bil hängde jag på, ifall det skulle dra ut på tiden. Grim var iväg på något, norr ut in på grannens. När han gick tillbaka och hade ca 150m kvar till oss hörde vi honom skälla ståndskall. Liksom förra gången han skällde älg i Hellefors var det precis på gränsen, nästan på samma ställe som sist. Vi stog i berget en bit bort. Vi märkte direkt att vi hade väldigt kass vind. Vi avvaktade och såg vad som hände. Grim skällde, 5 min, eller kanske mera. Plötsligt kommer han till oss. Han vet att vi är där. Vi berömmer honom mycket, sen går vi sakta upp för berget, mot där han skällde. Vi antog att det var älg han hittat och visade bestämt och klart att vi alla tillsammans skulle gå tillbaka där han kom ifrån. Grim sprang några varv, han hämtade sig nog lite från pärsen han just haft, hämtade lite mental energi och skruttade runt lite. Vi sa inte ett ord. Vi bara stog och väntade. Vi gick sakta uppåt, väntade lite, gick lite till. När vi kom upp på höjden såg Henke direkt huvudet på en älg. Den stog nu på vår gräns, inne på vårt. Grim stod o tittade lite, bestämde sig för att gå bort till älgen och skälla igen. Henke och jag tog en bra plats, älgen såg inte oss och tydligen, konstigt nog, trots kass vind..så kände den oss inte heller. Ibland ska man ha tur! Jag tog upp mobilen och började filma. Det blev 4 minuter på vår lille blandras som skällde och bekantade sig med en älgkviga.

Videon på Grim kan du se HÄR

När älgen väljer att ge sig iväg blir det ståndskall/ drevskall om vartannat i ca 500m, sen släpper Grim. Bra jobbat för Grim 8mån!

Älgjaktveckan, del 2.

Fredag, lördag och söndag. Då är det älgjakt hemma i Rothult och i byarna omkring där. Vi jagar på 2500ha ungefär och vi går mest drev men i år hade vi även hundar med. Tyvärr har vi hårt trafikerade vägar i området och det begränsar..vi har bara vissa områden som passar att gå med hund.

Fredagen blev en ganska bra jaktdag, det föll en älgkviga och två kalvar. Det blev en lång dag med slaktboden på kvällen. Vi stannade även till i Rothult efter allt och åt en god soppmiddag. Vi firade pappa lite extra eftersom det var han som fick skjuta vår älgkviga!

På lördagen var vi igång igen, vi körde först drevet över Vikärren, delar av det drevet är våra hemmamarker i Rothult. Jag stod på pass. När drevet precis passerat började det rassla i kanten på hygget jag hade på min vänstersida. Ut kommer ett vildsvin och börjar smyga runt i slyt. Jag följde honom i kikarsiktet och i en passande lucka sköt jag! En galt på ca 80kg levandevikt. Samtidigt gjorde en ko med kalv sig synlig i drevet, ko med två kalvar visade sig också. Vi vet inte om kalvarna hade delat på sig så att det hela tiden var tvillingkon som sprang runt men de gick bakåt i drevet och hamnade tillslut hos Micke som kunde skjuta en kalv! Ännu en bra jaktdag till ända. Efter dusch och fix hemma så blev det tre-rätters i Rothult med familjen, supermysigt och jättegod mat!

Vi avslutade jaktveckan på söndagen, tre såtar även denna dag. I ett område som tidigare år varit ganska lugn blev det lite fart i denna gång. En avverkning har nog dragit till sig lite älgar så nu hände det grejer! Ett stort hondjur gick förbi skyttarna, hon var stor så hon fick gå. En kom med kalv gick bakåt i drevet och plötsligt small ett skott. En skytt skjuter en kalv men den är större visar det sig..än den andra som setts. Första hondjuret som visade sig hade nog gått ifrån kalven och den kalven blev sen skjuten. Rörigt och älgarna var lite varstans. Spännaden för skyttarna och drevet hade fullt upp att hålla reda på älgarna ;-)

 /erikagrisbromhult.jpg

Älgjaktveckan, del 1.

Onsdag, nu har vi gjort tre jaktdagar och i morgon blir det NOG vilodag!

Veckan har börjat riktigt riktigt bra för min del. Andra kanske är lite missnöjda men jag måste säga att två älgar på tre dagar är väl godkänt!? ;-)

Det började i måndags, första såten i Ulrika. Emil skulle gå med Nessie och Johan med sin wachtel Chilli. Vi såg ett gäng brundgrisar gå in i området på morgonen och tanken var att kunna hitta dom. Nessie släpptes, gick ut 70-80m och började jaga. Hon varierade grövre och ljusare skall omvartannat..hon gick ut mot skyttelinjen en gång men visade sig snabbt för att sen återvända in. Troligen försprang hon sig. Jag står några hundra meter ifrån, som sidoskytt. Ner för berget kommer en älg småtravandes, han stannar innan han passerar grusvägen och sen travar han ut på åkern framför mig. Pang! Ett skott avlossas och han travar vidare. Han hinner några meter, sen börjar farten ta slut...han lägger sig efter kanske 30-40m. Det var en liten liten pinntjur, 5cm horn på ena sidan, en knopp på andra. Nessie är fortfarande uppe på berget men reder ut spåret efter älgen och får igång drevet igen. Hon kommer med full fart ner för berget och jagar fram till älgen! Superroligt att hon drev fram älgen, hennes första! Hon drog och slet och raggade! Sen kom Emil och hämtade henne och gick vidare in i såten.

Markerna har gott om älg, totalt på dagen hade vi 11st älgobservationer, olika ekipage! 5 tjurar på 300ha mark!

Den andra hunden Chilli hittade vildsvinet/en i en stor plantering. Vi vet inte om det var en ensam eller gänget som vi såg tidigare. Chilli fick lite stryk och hon fick en rispa på magen av något vildsvin. Hundarna ville inte jättegärna konfrontera grisarna där nere och dom lyckades troligen smyga iväg, hundarna tappade bort dom tyvärr.

Igår var vi hemma i Bränntorp och jagade, en älgkalv blev dagens resultat och vi hade en del dovhjort inne, så himla roligt att se att det är ett gäng nu, dom börjar så smått etablera sig!!

Idag är det onsdag, varje onsdag i älgjaktveckan åker vi till Embricke, utanför Hycklinge. Där får vi skjuta älg, vildsvin, dovhjort och kronhjort.

Några dovhjortar har visat sig utan att någon har kunnat skjuta, jag skulle så gärna vilja få någon i pass men inte denna dag. I andra området sköt vår farbror Tomas en 6-taggare. Roligt att det lyckades, väldigt lyhörd såte där djuren ofta har koll på passlinjen.

I tredje såten fick jag ta ett bakpass, där sköt brorsan för några år sen en dovkalv. Nu var det min tur att stå där. Efttersom Tomas sköt en tjur förra drevet var det nu ett hondjur som gällde. Linus gick med sin tyskterrier och den började jaga dovhjort direkt. Jakten gick i backen nedanför mig och över ibland i området bakom min rygg. Det var ganska nära och buktade bra.

Jag hör ett litet knäpp framåt till. Jag har en liten bergskulle framför mig, jag står på en skogsväg. Till höger längre ner i backen ser jag en älg trava över vägen. Visserligen är det inom håll men jag ser inte älgen fören den redan är på vägen.  Sekunderna efter ser jag ytterligare en älg, nu närmare mig inne i skogen. Ser att det är en tjur och hinner tänka " jaha, inte skjutbar men den kommer häråt iallafall". När älgen tar ett steg framåt ser jag att den nickar till med huvudet ganska rejält. Nästa steg också...oj vad den haltar!

Den är nu påväg upp på vägen, 40-50m ifrån mig. När den kommer upp på vägen går den på tre ben. Vänster framben håller den upp och stödjer inte på det alls. Jag bestämmer mig blixtsnabbt för att skjuta trots att det är en tjur. Älgen kastar svagt ifrån mig, jag skjuter ett skott och den lägger sig. Den försöker ta sig upp och då skjuter jag ett andra skott, i lungorna eftersom han ligger så bra att jag kommer åt det. Plågsamt att gå på tre ben, inget sår utan han har brytit benet  uppe i leden, kanske fastnat i något hål eller så är det sviter efter slagsmål med en annan tjur. Tomas tjur hade en varig stångskada i baklåret så grabbarna har kanske fajtats en del.

Det blev lyckat! Skönt att göra en välgärning och samtidigt skjuta sin andra älg för veckan! :-)

Sista området gick jag med Nessie. Hon jagade rådjur i 10-15min och hade supersnabb återgång, hon har börjat gena och kommer jättesnabbt tillbaka, bra och smidigt! Det observerades några hjortar även i detta område, synd att ingen kom åt att skjuta.

/erikatjur.jpg

Älgkontakt igen för Grim 5/10

På söndagen blev det jakt hemma. Inget skjutet  denna dag, Nessie hade ett rådjursdrev på 10-15min och vi tror även att Loke hittade vildsvin men dom var inte så sugna på att gå ur planteringen dom befann sig i, dessutom var det på grannmarken så vi fick lämna dom där.

När alla åkte hem åkte vi tillbaka till vår mark, Nessie hade jagat lite rådjur där och vi tänkte att nu har det varit lite rörelse runtomkring så Grim får vara lös lite. Han behöver ju inte hitta något utan det är bra om han kan vara lös och "utforska" skogen lite. Vi har väl i och för sig tyckt att lille Grim utvecklats väldigt fort och han verkar vara född med skogsvana men det är ju bra att träna lite i allafall ;-). Grim har hela sin uppväxt kännts som en vuxen hund, vi har ju knappt sen första valptiden tänkt på att han faktiskt är ganska liten. Nu är han 7 månader om tre dagar men ändå..

Jaja, vår "lille" Grim släpptes alltså lös. Han höjer nosen 5 meter från bilen, tar en körväg upp och över hygget vi stog på. Tog riktning mot marken vi just jagat på och försvann. Den "lille" hunden är stor och klarar sig givetvis själv, vi har redan märkt det. Bara att vänta och se vad som händer...

Enligt gps:en går han precis åt samma håll som Nessies rådjursjakt, i allafall där jakten gick ur marken och försvann bort. Vi med gpsen står och funderar, jaha? gick han på rådjursslagen och går i Nessies jaktslag? Vad gör han? Ska han jaga rådjur nu? Nessie släppte på sin jakt i en slänt innan en grusväg. Grim går ner där men fortsätter över grusvägen..

Sen drar det iväg. Det går inte fort, verkar som han spårar. Känner till marken lite eftersom vi haft vildsvinjakter där en del. Marken vi befinner oss på ligger inte så långt ifrån vår riksväg, därför har vi lite extra koll vart det tar vägen. Vi bestämmer oss för att åka i riktning mot honom för att komma närmare.  Efter många böjar och bågar i den kuperade terrängen svänger det av ut åt vägen till. Just mittför där han är ligger ett högt berg med en mindre sjö nedanför. Marken är känd för oss och vi känner till vägarna. Ska han fortsätta berget fram eller ska han ner i närheten av där vi står? han går åt vårt håll..Bra, då har vi bättre koll...

Henke går av, vi kan nämligen inte köra in med bilden då det är en grind med lås i vägen. Jag fortsätter och åker in på nästa grusväg..den har han nämligen passerat en gång och nu har vi liksom "ramat" in honom lite. Vår tanke är att vi ska se vart han är påväg och lite vad han gör...Han är 500-talet meter från vägen..

Uppe i berget ovanför Henke som står där nere och håller koll bestämmer sig Grim för att gå hem. Han vänder tvärt i spåret, börjar bakspåra i sina slag och han är så noggrann! Det går kanonbra, inte ett fel gör han och han kommer så småningom fram där han har passerat grusvägen vi står på. Då har han gått i sina bakslag i säkert 2km, hans spår var ju inte rakt direkt...;-) Vi bestämmer oss för att plocka upp honom vid vägen då vi vill undvika att han hittar något nytt intressant vilt på vägen hem. Han blir jätteglad över att se oss, hoppar in i bilen och ser skitnöjd ut. Innan Grim kommer fram till oss, upptäcker vi älgslag på samma ställe som gps:en visar att han har gått. Vi kikar även bakåt i en mossig slänt innan han passerade grusvägen och mycket riktigt så är det fina älgspår där och på grusvägen. Allt klarnar en smula. Tomas och Emil stötte något stort och tugnt när dom gick ut på pass. Den älgen har knallat ut och Grim kände den på flera hundra meters avstånd..fick sen för sig att följa och det gjorde han med bravur! Troligen är det en fin viltväxel på det stället eftersom Nessies rådjur gick på samma ställe. Duktiga Grim!

Premiär, Bra sök av Nessie och älgjakt med Grim 1/10

I onsdags var det äntligen premiär! Jakt med hund kan vi kort säga. Det finns massor med undantag men nu får man jaga med hund på alla klövvilt. Emil, Henke och jag var ute efter 7.00. Dimma och jätteskön luft, sådär som det ska vara på en premiär. Först blev det halvön, Emil och jag gick utåt och Henke tog generalpasset i lilla tornet. Jag stannade nere vid ån, nästan längst ner där det gick över förra året premiärveckan. Nessie hade bra sök, full fart! Gps.en visade 9,6km/timmen under hela dagen och hon jagade aldrig. Hon gick ut 100-200m och kom tillbaka, sprang snabbt förbi och ut igen. Henke hade ett rådjur hos sig tidigt i såten men det lyckades smita iväg. Vi hade hoppats på att vi skulle ha lite vildsvin inne då det varit mycket aktivitet av dom senaste tiden, men det var nog tomt, vi hittade inga i allafall, dom brukar vara ganska lättstötta.

På vägen mot bilarna och kaffet så mötte vi vår farbror Björn. Han hade sett en älg tidigt på morgonen när han kom. Vi har ju letat lite älg åt Grim men det har varit dåligt med dom senaste tiden. Vi gick till vallen där älgen sågs. Vi såg spår först där den hade stått men eftersom det var några timmar sedan var resten av spåren "utsuddade". Det var frost på morgonen, men nu hade det blivit varmare. Svårt att tyda vart älgen gått. Grim var väldigt taggad, mer än han brukar tyckte vi. Henke släppte honom på vallen i den riktningen vi trodde älgen gått. Vi hade hoppats att Grim kanske kunde tagit spåren men det gjorde han inte. Han gick ut på frisök. Vi har ett stort hygge, ett mindre berg, ganska högt på ena kanten och ett långt berg, en hel ås sträcker sig på andra sidan det avlånga hygget. Grim rundade det "lilla berget", över på andra sidan och runt. När vi såg på gps.en att han var i norra delen på berget kom det get och kid från det hållet och sprang snett mot oss och upp på åsen. Henke gick uppåt för att ta Grim, vi väntade oss att han stött rådjuren och skulle komma i slagen på dom. Sekunder senare..Grim skallar..ett, två, tre skall. Men det är ju inte drevskall! Det låter ju mera som ståndskall...Han kommer inte ut på hygget i löpan efter rådjuren. Grim är fortfarande norr om berget, på vår gräns, i kanten på grannmarkens plantering. Jo, mycket riktigt..ståndskall ljuder och vi börjar titta på varandra. Är det något annat?! Vi hör, trots att det är flera hundra meter dit, att det låter, något rör sig därborta. Vi skymtar Grim. Upp i hyggeskanten kommer en älg! Jaa, äntligen har han hittat en älg var nog vår spontana reaktion! Älgen går sakta upp längs gränsen men viker sen ner längs med hygget mot vårt håll. Det är en mindre älg, en fjoling. Den stannar och Grim står några meter bakom. Ståndskall! :-D Henke ser att älgen vänder sig mot Grim, som hoppar undan..sen fortsätter älgen och ökar farten. Vinden till Henke som står på samma kant är fel och kanske 100-talet meter från honom viker älgen upp i skogen. Grim följer, vi hör drevskall och emellanåt är han tyst. Vi tror han tappade synkontakten med älgen i skogen eftersom han inte skallade lika frekevent längre. Vi vet inte helt säkert vart älgen tog vägen, Grim följde, det kom tillbaka mot vårt håll och sen följde det åsen norr ut till grannmarken. Det är precis älgarnas väg, så som dom brukar gå men vi har även sett spår övet grusvägen och dom leter söder ut. Vi vet inte men tillslut tog Grim sina slag tillbaka och kom till Henke. Han följde ca 30min men vi vet inte om han sprade älgen hela tiden eller om han gick på något annat, han hördes ingenting och han spårade sakta. Det får vi aldrig veta men vi tyckte att Grim, 7 månader gjorde ett bra jobb för att vara första gången! :-D

/premiardimma.jpg

Upptåg i skogen med Loke 19/9

Efter lite vakjakt på kronhjort körde vi över till andra änden av marken, där har vi inte varit i år så mycket, mest kört igenom. Marken är delad lite konstigt, förr om åren för länge länge sen var det väl en annan typ av markindelning skulle jag väl tro, små plättar här och där som tillhör gårdar hit och dit. På denna mark har vi en "sträng" som går uppe på en höjd, kanske 100-talet meter bred, kanske 2 max...Där var det tillhåll för vildsvin fick vi lära oss denna kväll. Vi tänkte släppa Loke på grävling, det har ju bara blivit två skjutna hittills, det har inte varit gott om dom. Loke pinnade iväg ganska snart, tog troligen ett spår, igenom en plantering och sen gav han sig iväg...just mot den lilla strängen på vår mark med en liten sväng på grannens oxå. Ståndskall. Det stog still och han lät ganska säker, när det annars är vildsvin brukar han låta lite mera aggressiv och rädd än när det är grävling. Vi kollade en stund, flyttar det sig eller står det still. Han flyttade sig inte. Då är det grävling. Vi tog bilen, åkte runt så vi inte behövde gå den längsta vägen till hunden, tog med 22.an och började knalla uppåt. Det var en stor bergsslänt, Loke verkade vara högst upp på höjden. Vi gick och började märka att det hade varit väldigt mycket aktivitet av vildsvin i området. När vi kommer upp till Loke verkar han inte hittat någon grävling, vi undrar lite vad han håller på med, han går neråt igen, vi följer efter. Han skallar då och då, som om han känner vittring men inte har kontakt, han gör så ibland. Vi börjar fundera på kronhjort, det har han ju inte jagat förut. Vi står och kollar runt lite, lyssnar och pratar lite. Plötsligt 10m bakom oss börjar det rassla och knaka. Vi ser INGET men hör fnys och grymt från vildsvin. Hur kan man stå i en ganska öppen storskog, med undertryckta granar, i och för sig med pannlampa på kvällen när det är mörkt men ändå..och inte se något på så nära håll?! Vi kollar och kikar och börjer oss men inget ser vi, vildsvinen springer lite spritt ifrån oss, antar att det var en grupp, svårt att avgöra hur många. Loke står en bit ifrån, hänger på när vi manar på honom och sen är ståndskallet igång igen uppe på höjden mellan alla klippblock och buskar. Jag drog mig ner efter en stund, det verkade som om jakten gick tillbaka i bakspåren som Loke spårat in i området. Ska man förflytta sig dit? Ståndskallet var precis ovanför mig, hörde Loke flåsa men inget vildsvin mer än knak och brak. Vi såg inget ingenting men Loke jobbade med dom en bra stund till. Han spårade upp dom till stället där han hittade dom, jobbade igen och sammanlagt blev det 4,5km vildsvinsspårning och jakt. Bra gjort för att vara Loke, han brukar inte vara så envis alltid. Han blev helt slut, troligen mest mentalt. Mörker och en grupp med vildsvin, roligt, vilket jobb han gjorde! :-)

Andjakt i Södra Vi 7/9

Vi fick ett erbjudande att vara med och jaga änder av vår kompis Micke Lindh. Både jag, Henke och Emil tyckte det var jättekul då vi inte jagat så mycket änder förut, bara någon enstaka gång. Ett naturligt vatten där vilda änder gillar att vara har grävts ut och utökats och därefter har det även planterats in flera änder. Fåglarna stortrivs i dom där vattnen, med mycket vass, "gungfly" och annat. Flera andra arter som gillar vatten dras ju givetvis dit också och det gynnar ju alla! Nu var det dax att jaga för första gången, det har räknats till 100-talet minst som flygit under kvällarna. De vilda änderna har dragit med sig de andra och de flyger tillsammans. Micke hade sin 1,5åriga jaktlabbe Kenzo med sig, och i bilen satt även vår Nessie som fick jobba senare på kvällen. Nu flög änderna ganska sent, nästan så att det hann bli mörkt. Vi fick in 18 st skjutna änder och nästa gång kommer det apporteras ännu mera under jaktens gång då det blev mera skjutet än vad som var förväntat.Nessie hämtade ett gäng änder hon också, riktigt taggad var hon! Nästan lite förvånad över hur hon direkt förstod vad det var frågan om! Vi provade på flera nya saker; apportera i mörker, åka båt, hoppa ur båt, hoppa från 1,5m hög brygga, plockas upp ur båt...slit och dra i nackskinn med en dyngblöt 20kg tung wachtel...Inga protester alls, helt fokuserad! :-) Hennes envishet var både till fördel och nackdel denna kväll. Hon gick igenom vass och letade och letade, problemet är ju att få in hunden till land innan kroppen säger ifrån och hon inte orkar simma mera. Tror vittringen var ganska bra, hon jobbade med nästan jättefint! När vi avslutat och lagt upp våra änder i en liten viltparad stod Nessie, dragandes i kopplet, lätt gnisslande och tittade ut över vattnet och omårdet hon hade jobbat i. Verkar som damen tyckte det var kul! ;-)

 /venne.jpg/vennebjorke1.jpg/vennebjorke2.jpg/nessieochanderna2.jpg/andernasamlade.jpg

Vildsvinsjakt med Grim 31/8

Vi körde ut lite äpplen till nya marken igår. Henkes pappa har en åtel, vi har en åtel som inte är igång och sen la vi äpplen även på två andra ställen där vi torr det rör sig vilt. Vi sa även att vi skulle ha Grim lös en sväng. Jag och min förkylning går inte riktigt ihop med hundförargående i skogen så Henke släppte av mig så jag bara gick ut en bit på ett hygge där jag trodde jag kunde se ganska bra. Henke gick med Grim, upp på ett berg. Tanken var att ev. hitta en "passande" älg till Grim. Han är 6 månader nu, har varit lös två gånger tidigare och har ingen erfarenhet alls. Henke släppte och efter en stund hade Grim gått iväg en bit bakåt och ner från berget. Jag som stog på hygget som går längs med berget hade hittat en bra plats då det är en plantering i en svacka mellan berget och mig. Grim gick ner i planteringen men det visste ju inte jag då. Hörde efter en stund skall och förstod ganska snart att skallen kom från planteringen. Jag hade kanske runt 100m dit. Nu stog jag och bara väntade, sannolikheten att det skulle komma ett rådjur är ju ganska stor så jag tittade åt alla håll jag kunde komma på. Plötsligt hör jag grymt nerifrån planteringen! Sån tur att jag ställde mig just här! Något har man väl lärt sig med åren ;-) Ut ur planteringen, nästan nedanför mig kommer det två brungrisar! Grim skallar inne i planteringen och vildsvinen knallar sakta upp i slänten upp på berget och viker som jag kunde se norr ut. Grim kommer ut på slagen efter vildsvinen. Ringar en gång och fortsätter sen uppåt efter dom. Han skallar nu då och då, har inte riktigt närkontakt. Han fortsätter och försvinner. Henke har honom ju på gps-pejlen och ser det försvinna. Henke har nu stått uppanför i slyet och väntat. Han har också hört grymt och vet att det är vildsvin. Ibland blir man lite vidskeplig sådär när vi ska gå i skgoen med hund. "OM jag inte tar med vapen så hittar hunden säkert skjutbart vilt" så Henke hade ju faktiskt vapen på axeln denna gång. Hade vildsvinen kommit i pass så hade han försökt att komma åt en. Efter en stund släpper Grim, han irrar nog bort sig lite i en mindre plantering som han kom till när han drev..eller så tyckte han att det räckte, han var lite avvaktande och försiktig vilket vi tycker är bra. Chansen att det händer något är mindre om han tänker sig för när han ger sig in i jaktens värld! ;-)

/mobilbilder-133.jpg /mobilbilder-132.jpg

Trafikeftersök vildsvin

Häromdagen blev Henke utringd på ett trafikeftersök. Denna gång var det ett vildsvin som var påkört och det är inte så ofta han blir utringd på det eftersom det är många andra som går dom eftersöken. Nu vid björnjakten var en del upptagna med annat och då fick Loke och Henke chansen istället. Spännande! Grim och Nessie fick också följa med, tanken var att det kanske kunde blir chans till träning också. Det blev det! Henke och Loke spårade ca 200m, sen hittade dom en död sugga. Efter telefonsamtal till kontaktperson och markägare fanns det tid för träning för de andra två. Grim och Nessie fick också gå spåret. Inget synligt blod och 3-4timmar gammalt var spåret. Jättebra träning för alla hundar och det är lite extra bra att få träffa på viltet i slutet av spåret, mer naturtroget då! Grims andra möte med dött vildsvin, sist var han bara 12v. eller något liknande. Alla hundarna gjorde ett bra jobb.

Släpspårsträning 18/8

Igår var jag lite träningssugen. Tinade upp älgklöv och skinn och en vildsvinsklöv. Använde vårt större hygge hemma i Rothult och försökte få med lite olika svårigheter i spåret. Väg, hygge, blötmark etc. Vinden brukar ju bli lite svårare på hyggen, det är så öppet och det blir lite vittring. Nessie fick lite av spåret lagt där det är ett dike, lite hål med vatten i och det trodde jag skulle ställa till det. Hon fick gå som nr 2, men löste det riktigt bra, hon som varit lite ofokuserad sista två träningarna funkade efter lite stimm i början riktigt bra och spårade väl. Grim gick först och gjorde ett bra jobb ( som vanligt), han fick älgskinn att spåra upp och han är så duktig. Finns på film också om någon vill se, kolla min facebook! :-)

Loke avslutade med sitt spår, han hade älgklöv och spårade säkert och lugnt. Han är en klippa och det är bra att jag tränar lite med honom också om det skulle uppstå någon situation vid jakt och inte Henke är med.

Känns att hundarna har annan energi nu när hösten är påväg. Vi längtar till jakten men får se om det blir lite mer spårträning innan, det är ju så roligt!

 Apporteringsträning med Nessie 4/8

Vi kör vidare med lite apporteringsträning med Nessie inför ÖKL. Nu körde vi utan skott och "nytt" vilt, körde med trut denna gång, det har vi inte gjort på länge. Denna gång var vi i Hellefors men inte på de platserna som vi varit förut. Lite svårt att kasta så att det blir bra då det är mycket alar men det är lite vass utanför och det ville jag åt. Sista gångerna (har tränat nån gång mer utan att skriva om det här på hemsidan) har vi tränat på avlämningarna uppe på land. I och med att Nessie blivit helt bekväm med vattnet nu så har jag lagt lite mer fokus på sista delen av apporteringen. Förut har jag stått vid vattenkanten och tagit emot, inte gjort så stor grej av det. Nu har det fungerat mycket bättre och känner att hon ska lära sig att inte lägga ner, inte skaka sig när hon kommit upp och hon ska kunna gå landvängen hela vägen fram till mig. Sist backade jag kanske 5 meter upp när hon var på gång upp ur vattnet. Fungerade bra och fick fåglarna i hand. Denna gång var terrängen lite annolunda och hon gick upp där Emil stog och kastade. Fick korrigera en gång då hon nog "upptäckte" att det inte var en god matfågel i munnen när hon kom upp utan en vit trut. Hon har fått så mycket bättre grepp och hon har rejält tag om fågeln nu, skillnad! Sen sprang hon landvägen upp, fågeln i munnen, full fart och ända in till mig..nu snackar vi kanske 15-20 meter plus långgrunt vatten. Superbra jobb och hon fick några apporter där hon fick leta i vass och gräs och i lite vass där hon kunde stå och säkert jobbigt att springa runt i. Hon lyssnade på kommandona att fortsätta söka, matar in stöttningar för att lära henne för framtiden. Hon ser alltid lite tjurig ut när hon blir korrigerad, matte blir barsk men hon är så tydlig.. sen är hon helt med på noterna och funkar kanon! Vet att jag kör lite "retrieverstuket" med henne när jag tränar apportering men det har fungerat och det märks att hon vill vara tillags och göra matte glad. Lite "dom blir som man gör dom".....:-)

Hägnträning Vildsvin på Mamima Jakt 29/6

Igår var det dax för Nessie att träna i hägnet lite, sist fick vi ju ställa in för hon blev ormbiten. Denna gång körde vi i ett nytt hägn "Logen" där det fanns två ganska stora svarta grisar. Grisarna var snälla för att vara i den storleken och tanken var att hon skulle få känna på lite svårare denna gång. Vi vet att hon har mognat och utvecklats, hon har ju jagat en del brungrisar frilevande och någon enstaka gång någon större. I Boda finns ju chansen att kunna rikta träningen mot vad man tror att dom behöver och det finns ju bara vildsvin att jaga, inget annat. Nessie tyckte det var lite jobbigt. Hon skäller på dom och driver dom, kortare bitar för att sen bryta och börja om igen. Hon "facear" dom en stund... Sista släppet blev bättre, hördes på intensiteten att hon höjde sig ett snäpp, hon hängde i lite längre. Steg för steg utvecklas hon och vi kan inte mer än stötta och berömma så kommer det säkert..hoppas på lite tur i skogen då vi kan ge henne ordentlig belöning genom att skjuta för henne...

Grim fick träffa den tama Göran, han går i en egen mindre hage och arbetar som rehabgris och träningsgris för riktigt unga eller oerfarna hundar. Grim skällde och försökte hitta större hål i staketet så han kunde komma närmare, glad och viftande svans var det på honom hela tiden, rädd va han inte! ;-)

 /boda-002.jpg/boda-004.jpg/boda-011.jpg/spartraning-boda-040.jpg/spartraning-boda-042.jpg/spartraning-boda-043.jpg

Apporteringsträning Nessie 25/6

Sommaren är här, men vips så är hösten här och då är det dax för öppenklass för Nessie. Hon är anmäld och chansen är nog rätt så stor att vi får starta. Det brukar inte vara fullt på proven.

Har läst provkraven. Vet hur apporteringsmomentet är både på land och vatten. Tidigare har Nessie varit sisådär glad i att bada. Hon har gått att få i med hjälp av fågel men hon har inte studsat av glädje direkt. Vi har kört lite apportering i vår, endast på land. Gjort momenten i olika former på land och nött kommandon och viss dirigering.

Nu bestämde jag och Emil att vi skulle köra ett pass. Jag vill börja så smått och se vart vi ligger, förutom apporteringen är det väl släpspåret vi ska träna lite på om det ska bli någon start. Känner väl att många grundläggande saker sitter bra och är bara hennes humör på topp och hon är villig att lyssna på mig och inte köra sitt egna race, så kan det nog bli bra.

Nytt för denna gång, vi har aldrig kört med skott tidigare i samband med apporteringen. Vet att hon är skottglad (från hennes UKL och NKL) och jag vet att hon ser det som positivt.

Två änder, en röd wachtel, en Emil och en Erika (två trånande hundar i bilen) knallade ut på vår mark i Hellefors. Vi har ju stångån som mynnar ut i två olika sjöar både i norra delen och i södra delen. Hoppades hitta något eller några bra ställen. Det gjorde vi.

Först körde vi 2 vid ett ställe innan vi bytte ställe. Ville ha vass att träna i samtidigt som det skulle vara lätt för Emil att kasta vettigt och skjuta.

Det var lite klurigt att veta hur jag skulle börja. Vill inte köra för lätt el för svårt samtidigt hade vi bara 4 hagelpatroner med oss och dom skulle utnyttjas. Vill inte köra för mycket och tjata heller. Först körde vi en dubbelmarkering. Skott på sista fågeln. Taggad till tusen, inga problem, inlevereringen var det som skulle önskats mera av. Hon simmade in mot Emil istället som stog mera "naturligt" för henne. Nu la hon ner fågeln och jag fick korrigera lite. Märktes dock att hon taggades rejält av skottet och det blev superkul. Min oro för ev. feghet vid vattnet eller kanten var obefogad. Inga som helst tveksamheter! Andra markeringen bytte jag lite plats, Emil bytte med plats och vi körde samma igen. Mycket bättre, hon kom in mot mig istället och avlämningen blev bättre.

Vi bytte ställe, rundade udden och gick förbi klipporna och bort i skogen där det är sumpmark, det är gungfly ut till ön och massor med vass. Var stor i korken, bad Emil slänga ut en fågel dold i vassen när vi stod uppe i skogen. Vi gick ner, han kastade en vanlig markering med skott. Hon hämtade den jättefint, lämnade av jättebra i hand uppe på land. Satte henne ner igen, skickade henne rakt ut i vattnet på den dolda. Hon tog det..simmade rätt ut, fick kommando "ja ja ja" ( för stöttnings skull och inlärning vid dirigering). Inga tveksamheter där heller, hämtar och simmar in och lämnar i hand.

Fjärde och sista: Nessie och jag tar en tur upp i skogen, Emil kastar i båda (!) med mellanrum. När vi kommer ner, sätter jag henne ner, han skjuter ett skott och jag skickar dolt rakt ut i sjön mot vassen. "ja ja ja" och hon hämtar in båda, simmar lite trevande men dock sick sackar sig ut lite och får vind. Jobbar skitbra! När hon är färdig går hon självmant i och simmar ett varv till i samma område, det KAN ju ligga någon mer fågel! :-D

Har tänkt att plocka bort stöttningen med rösten vart efter, vill bara nu att hon ska lära sig att hon ska lyssna på mig om jag säger något. Nu fick hon rätt belöning varje gång jag sa något och då vet hon till nästa gång att det lönar sig att lyssna på mig. Nästa gång kommer jag öka avståndet en del, nu var det runt 20m ut, vill ha kanske 10 m till minst....

Jag har fått en del svar idag. Mycket positiva svar, hoppas det håller i sig! Vi tränar vidare! :-)

Trafikeftersök rådjur 18/6

Då var det dax igen. Igår kväll när Henke slutat jobbet blev det eftersöksuppdrag igen. Denna gång blev det lite krångligare då Loke äter smärtstillande och har ett stort sår med stygn i rumpan eftersom han kastrerades i fredags. Valet föll inte på Grim....utan på Nessie istället. Kan ju prova och se hur det funkar. Någon gång är ju den första. Hon har ju gjort dödsök på vildsvin och spårat en hel del konstlade spår, nu i vår tycker vi att det har fungerat bättre och bättre, det har liksom fallit på plats och hon är lite säkrare.

Väl på plats och på RÄTT plats (vilket brukar vara svårt ibland) så upptäcker Henke att rådjuret fortfarande ligger i diket, levandes. Hur gör vi nu? Han tog fram Nessie, för tränings skull, med full mundering och kommandot kommer "sök spår". Nessie for runt lite, kände vittring men lite stressad. Plötsligt ställer hon sig stel och stirrar ner i diket. Efter en kort stund sticker hon ner i diket och håller den skadade råbocken. Han kunde inte röra sig och hon höll så Henke kunde avliva djuret. Instinkten fanns där, det vi trodde fanns är där och hon visste vad hon skulle göra. Prinssessan blev drottning sa husse när han kom hem. Nessie var bara stolt...

Permobjörnen på hundens dag 14/6

Dagen till ära hade det kommit ner en kille från norrland, han hade permobjörn med sig och det var meningen att folk skulle få testa sina hundar. Listan var lång och allt var föranmält. Det fanns också möjlighet att skjuta björnpasset, en serie skott på björntavlor från olika avstånd och inom vissa tidsbegränsningar. Eftersöksgruppen i Vimmerby var en av arrangörerna så Henke hade fått i uppdrag att fixa med lotteriet. En finfin eftersökslampa och 2 tim skytte på skyttebion i Västervik var högvinsterna. Det fanns även utställare på plats. Solsbo Viltförmedling, Dogtech, Sako, Nikon och Intropris.

Det blev några återbud på permobjörnen. Jag hämtade dit Nessie och även Grim fick träffa björnen som den gången bara stod still, det är ju kanske lite väl tidigt att börja testa på allvar när hunden snart är 15v...;-) men men, prägling är prägling och det var mest kul att se reaktionen. Det är ju svårt att bedömma en så ung hund då dom inte riktigt har förnuftet än, nyfikenheten tar kanske över eller så förstår dom inte vad man ska vara rädd för...

Nessie var lite svårläst, det tyckte han med permobjörnen också. Hon var framme och tittade, sprang och nosade på annat, kikade lite igen och tillslut skällde hon lite på den. Hon reste inte ragg, viftade på svansen....hm... När jag hängde med henne ut, manade på henne och berömde när hon skällde, då va hon framme vid den lite mera. Tillslut skällde hon 50cm ifrån och rörde sig knappt när björnen rörde sig. Hon bedömdes som hon troligen genomskådade att det inte var en riktig, svårt att avgöra. Det var riktig björnvittring och björnblod innan som hon fick spåra fram på, där reagerade hon inte...

Spännande ändå att se hur dom reagerar. Grim skällde på björnen, han höll en säkerhetscirkel runt och hade fokus på björnen hela tiden tillskillnad från Nessie...Han var intresserad av spåret med björnblod och spårade intresserat..

Ny jaktmark

I lördags var vi ute och kollade hur vår nya mark ser ut. Den ligger intill Henkes pappas mark som han har sen tidigare så något bekanta är vi med den, men det är ju alltid spännande att se allt med hjälp av karta och se gränserna och så lite bättre. Det finns kron och dovhjort, vildsvin och alla andra viltarter, vi lyckades faktiskt se tre kronhjorts spetsar som låg i en vall, vi såg bara huvuden men kron brukar inte vara de som exponerar sig annars, speciellt inte klockan 14.00 en eftermiddag!

Hur som helst blir det spännade med ny mark. För oss är kron inte så vanligt så det blir ju nytt för både oss och hundarna. Minnet är ju bra men jättekort, men har för mig att tillsammans med Henkes pappas mark blir det runt 200ha men jag är inte säker... Nu har vi fått en överblick och gjort en första titt, det kommer nog bli jättebra det där! :-)

Smygjakt på vildsvin 3/6

Henke åkte ut till marken..klockan var väl runt 00.30. Mycket riktigt som tipset sa gick det grisar i närheten, några hundra meter från hans markgräns. Det var inte sex grisar, det var 9st svarta med ett stort gäng "popcorn" runtomkring. Precis vid vägen gick dom. Typiskt...hade nog inte varit något att skjuta på ändå om dom gått rätt, men svårt att avgöra från bilen vilken typ av grisar alla det var.

Henke parkerade bilen, velade lite varit han skulle gå. Valde tillslut stället där han i vintras kom åt att skjuta en årsgris. Det innersta gärdet bakom en liten holme. När han kom fram spanade han runt och upptäckte ett antal mörka klumpar. Han såg snart att klumparna flyttade sig och från att varit ganska osynligt på gris där på marken var det just nu ett stort gäng på arean av bara några hundra meter.

Med stöd mot ett träd kom han först åt att skjuta en gris. Det blev röra i flocken och sikten var inte så bra. Han såg att grisen vacklade till medans den sprang och när den väl föll till marken var resten av grisarna framme och buffade och puffade på polarn för att se vad som hände. Enskild intressant händelse som man inte ser så ofta..

Resterande gäng sprang en bit men valde sen att stanna på nysådden. De drev omkring lite och efter en kort stund fick Henke chans på en till. Grisarna sprang till skogs och Henke tänkte då att gå ner på sådden, kolla grisarna och när han kommer fram till den först skjutna grisen hör han att dom kommer tillbaka! Två grisar kommer travandes från samma håll ner på sådden och rakt emot honom! Efter en bit vinkar dom snett förbi och helt plötsligt får han bredsida på en till!

Tre vildsvin skjutna denna natt på ca 10min. Den tredje låg i diket i kanten på sådden, alla låg inom 75m. Loke behövde inte spåra något utan Henke fick dra alla till bilen och fick göra jobbet helt själv. Med tanke på chanserna han fick och att det var rätt grisar att skjuta så blev det tre stycken..inte alltid man får sånna chanser!

Vildsvinen kördes till slaktboden, och vi har tagit hand om dom idag onsdag. Huvuden+ skinn har frusits ner, alla tre för träning till hundarna framöver. 12 stycken klövar också sparade...och en stor mängd vildsvinskött läggs i frysen snart för vidare tillagning i sommar vid grillen! :-D

Eftersök på Vildsvin X2

Häromhelgen blev vi utringda på eftersök. Efter lite snack med skytten visade det sig att han skjutit på två grisar. Den första grisen stack i skottögonblicket. Den försvann iväg och en av de andra stannade igen innan den skulle ge sig iväg in i skogen. Han nöp till den med och den föll till marken. Efter att han ringt och bett om lite spårning med hund på den första grisen begav han sig nertill den andra för att kolla lite. Då var den grisen borta....DET bådar ju inte gott. Vi fick information om upptäckten och förberedde oss för att gå två eftersök.

När vi kom till åteln såg vi ganska snart att den först påskjutna grisen hade lämnat efter sig lungblod. Det var bra och vi såg vart grisen sprunit åt för håll. Vi tog Nessie på det spåret eftersom vi antog att det var ett dödsök. Spårandet gick bra, det gick lätt att se blod på flera ställen. Nessie hittade grisen ca 100m från skottplatsen, även om hon missade den först och gick förbi ;-) Bra tillfälle för Nessie att spåra på riktigt och hon var jättetaggad vid grisen och hon verkar har höjt sig några snäpp till sen sist, ska bli intressant att se damen jaga gris sen..

Sen var det Lokes tur. Vi kände först lite dåliga vibbar då grisen lagt sig ordentligt först och sen gått vidare. Vi såg blod, först av det mörkare slaget. Henke började gå med Loke men upptäckte bara efter en kort bit att det kom mer och mer blod på marken och det var även strykt blod på några trädstammar. Det visade sig att även denna gris lagt sig inom 100m, närmare 50m skulle vi nog nästan kunna säga. På tillbakavägen såg vi även stänk av ljusare blod men svårt när man sett vart skottet satt att säga vilket blod det var. Ingångshålet på den grisen satt lite långt bak, men utgångshålet satt på samma sida fast i bogen långt fram. Kulan kan ha vinklat på ett revben eller på motsatt sida på bogbladet, vi kunde inte se det på den oflådda grisen.

Det blev alltså två dödsök istället för eftersök som vi ställt in oss på kunde vara ganska svåra....skönt!

Hur som helst slutade allt bra och vi kom hem "bara" runt 03.00. Vi skulle ju upp på morgonen igen så det blev en sovstund på max 3 timmar den natten!

Trafikeftersök Rådjur 23/4

Loke har ju inte varit riktigt kry sista tiden, alla år hittills har han varit krasslig på våren och vi tror med facit i hand efter många spårträningar att han reagerar på pollen. De sista två spårträningarna har han inte fungerat och det har varit samma visa tidigare år. Från att vara säker i spåret till att inte markera spår alls.

Igår så så blev Henke inringd på eftersök. Ett rådjur påkört och han åkte dit med Loke. Sist gick det inget bra och de fick gå med en annan hund eftersom Loke inte markerade spåret överhuvudtaget. Vi tycker så synd om honom, det skapar ju press när han känner vår irritation också. Nu var det annat! Henke märkte direkt att han var taggad och han var jätteivrig från första början. De spårade ca 200m, Loke var jättehet och Henke kände knappt igen honom, något måste det vara! Han hörde ett rådjur skälla och det kändes som djuret var ganska nära. Tillslut släppte Henke Loke, det var svårt att hålla ordning på honom. Efter en kort stund blev det drevskall...Loke som mycket sällan driver djur med drevskall! Det drog iväg en bit, Loke var tyst en kort stund, började skalla igen. Plötsligt hör han ett skrik och tumult uppstod. Loke hade gått ifatt det påkörda rådjuret och höll det. Henke kunde ta sig dit och avfånga det. Loke kände nog att det var skadat, han var ju så taggad! Skönt att hitta rådjuret, och kul att Loke fungerade igen! Vi hoppas att det håller i sig, vem skulle kunna spåra med en pollennos!? ;) DUKTIGA LOKE!

Spårträning i Vimmerby 30/3

Spårträningen i Vimmerby har börjat lite smått igen. Mulle är ju så duktig så han lägger ju spår åt oss och sen är det bara att åka dit, träffa lite folk, snacka hund och gå sitt spår. Bra lagda spår av en domare som man själv inte riktigt vet vad dom går. Bra träning verkligen! Jag hade ju varit sjuk hela veckan och även i helgen, kände att jag var tvungen att komma ut och prova på lite, skulle ju jobba på måndagen sen. Nu va det ju "bara" att gå, behövde ju inte lägga spåret själv.

Två grisar hade blivit påkörda på en skogsväg...så säger alltid Mulle när vi ska få våra spår :). Ett spår åt varje håll. Emil var med och tittade också. Nu var det snitslat bra, såg blåa snitslar och fick faktiskt se blod i början av spåret på stigen. Brukar vara svårt men det var skönt för då har man en bra början eftersom jag inte är säker på Nessie direkt. Hon missade första vinkeln, och efter en kort bit valde jag att börja om från början, bara för tränings skull och för att jag ville att hon skulle gå rätt. Stundtals gick hon jättebra, märktes när vi kom in i storskogen, bland mossa och lite "blötare" underlag i skuggan att hon ökade takten och hon fick mera vittring. Upp i en slänt, men hon gick ner igen, vi såg snitseln där uppe, tog om och hon gick då uppför istället. En vinkel satte hon jättebra, de andra fick hon snurra lite vid. Rakt fram sen vid spårslutet och hon hittade sin klöv! :) Fick sen reda på att spåret legat i 24 timmar..BRA gjort Nessie! :) Trodde jag faktiskt inte. Vill få henne säkrare i spåret och inte så "vid", hon har ofta lite bråttom och vid minsta lilla tveksamhet är det lätt att hon går bort sig annars om hon inte följer spåret noga.

Loke gick bra i första delen på spåret. Sen kom de ut i tallskog, precis som för oss men troligen lite torrare ändå. Han fick det svårt och det tog tid. Henke var inte så nöjd men det går ju inte jättebra jämt! Sist gick han jättebra istället! Kändes för dagen som han tog lite "slut", vi får se nästa gång...

/spartraning-v-by-2014.jpg

Apportering på Solbacken 2/3

Två dagar denna vecka har det blivit apporteringsträning med Nessie. I onsdags med vilt, idag med dummies. På onsdagen hade vi husse Emil som kasthjälp. La direkt ut en dold fågel, och en kastades som en markering i samma område som den dolda. Jättebra jobb av Nessie, fina avlämningar och hon förstod vad hon skulle göra. Gjorde likadant men backade lite för att få ett längre avstånd. Bra jobb även där och vi bytte ställe och gjorde likadant upp i berget, lite svårare men det blev helt okej även om hon hade lite svårare att gå upp tillräckligt långt från början. Avslutade med ett vanligt sök, Emil la ut fåglarna ganska långt iväg, kanske 50-60 meter, Nessie fick titta men lite begränsad sikt ändå ; Hon löste det bra och jobbade ut långt. Hon levererade in fåglarna :)

Idag körde vi på ett annat ställe, där har vi inte tränat förut. Bete med stenrös och lite enar och nån enstaka gran. Nessie fick stanna i trädgåren och jag gick och la ut dummies till ett sök. Har inte kört dummies på länge, sist var hon inte alls motiverad att hämta dummies men vilt har funkat bra nu när jag kört efter vintern. Spännande att se hur hon reagerar denna gång. Hämtar henne, sätter henne ner och skickar ut "sök". Ut och full fart! Näsan gick för fullt och hon jobbade bra. Hämtar in fyra dummies, två som låg lite närmare mig och två längre ut. Klockren! Syntes att hon va så nöjd och allt beröm från mig sjönk in. Vi gick tillbaka efter söket, gick in i trädgården och där tänkte jag avsluta med några "ut" tecken. Sätter henne ner, lägger ut fyra dummies bakom henne, går iväg på längre håll skickar "ut". Klockrent fyra gånger! Jättefina inlevereringar med avlämningar. Hon förstår vad hon ska göra och är alert och jättevillig att göra rätt hela tiden.

Är verkligen jättenöjd med henne! Nu ska jag fortsätta köra, välja andra träningsställen och miljöer. Vi fortsätter köra så får vi se vart vi landar! :D

Årets första apporteringsträning 12/2

Stor fördel när snön smälter bort så tidigt! Tycker direkt att man blir så himla sugen att ge sig ut och träna apportering och viltspår då! Hoppas för allt i världen att det inte kommer ny snö utan att vi kan köra lite träning nu då och då.

Loke vilar efter dagens besök hos veterinären, Nessie och matte går ut och kör ett lagom pass, första för året och med vilt.

Har lite funderingar på att ev. starta ÖKL i höst, då ska apporteringen sitta ordentligt. Skogsprov blir det också, det kan man säga att det är ÖKL utan apportering och släpspårsmomenten. Hade varit lite kul att försöka starta båda, inte så jättemånga som startar ÖKL då apporteringsmomentet är ganska svårt, därför blir det en liten morot för mig, apporteringstokig som jag är :)

Har läst kraven för provet. Tänkte att jag idag kör några enkla markeringar för att känna av damens humör och vilja. Sist jag körde (då med dummies) var det inget vidare tag i henne. Därför kände jag av lite först idag. Jättebra och glatt jobb av henne, bra avlämningar, inget att klaga på!

Därefter la jag ut en dold och kastade en markering bredvid en bit bort, i samma riktning för att kunna skicka ut henne på 1) Synintrycket på första markeringen 2) dold fågel, hunden ut i samma riktning på kommando "sök". Fungerade bra, hon mindes första markeringen, ut igen och hittade den andra. Bra, det va det jag ville åt. Gjorde samma, fast i en annan riktning. Bra där också, försökte tänka på avståndet till hunden där hon skickas. Försökte utöka avståndet, nu kanske 40-50m, och det kommer ökas direkt framöver när jag känner att hon fortfarande gör ett bra jobb och att hon är med på noterna. Bra att få in längderna så man inte blir blind på avståndet och kör på samma jämt.

Nu körde jag i skogsmark, lingon och blåbärsris, enbuskar, enstaka granar, tall och bergsslänt uppför i vänstra kanten. Bra ställe att träna på, lite dolt med alla träd och buskar men jag hade ändå koll på vad hon gjorde hela tiden.

Provade enkel dirigering. Satte henne i mitten, kastade en åt höger och en fågel åt vänster. Skickade först ( den först kastade). Det ska vi träna mera på.... men hon har ju börjat förstå mera och mera höger/vänster.

Körde ett sök också, tre fåglar. Lite seg ut på andra och tredje, brukar vara bättre men inga problem med fart in, avlämningarna superbra och hon visade glädje och vilja! Vi kör vidare i morgon, nu när fåglarna ändå är upptinade! :)

Älgjakt Kisa Södra älgjaktlag 9/2

En älgkalv kvar på tilldelningen och det passade bra att samla dom som ville och jaga lite. Vi började morgonen med att spåra av lite. Regnigt väder och mycket svårt att se spår. Är dom riktigt färska ser man, annars är det svårt att värdera spår i snön, det har ju flytit ut mycket och det går så fort!

Vi hittade spår på ett ställe som bedömdes att vara från natten eller morgonen. Ett stort och ett mindre. Andreas som skulle gå med sin älghund gick in på slagen och vi andra ställdes ut på pass. Efter ett tag var det färska spår framför Andreas i spåret. Hunden följde och älgarna var uppe på benen ordenligt.

Älgarna var inte lättstötta denna dag. De gick runt, runt, vidare mot en skyttelinje, var synliga på långt håll, ko och kalv. Gick vidare mot nästa skyttelinje och ingen visste vart älgarna tog vägen. Spännande!

Hunden fick inte stopp på älgarna även om dom inte sprang så fort, helt plötsligt var de påväg norrut istället för söder ut. Vi som stog på den linjen fick det lite extra spännande! Spåren vänden sen av ifrån oss, vidare söder ut IGEN..

Älgarna ville inte ut. Tillslut gick dom ut på Micke som sköt ett skott på kalven. Älgen teckande inte i skottet och han kunde inte skjuta flera skott. Vi avbröt och efter spårning och undersökning av skottplats så bekräftades bom.

Vi spårade av området igen, det går parallella vägar som delar en stor såte i mindre små. I en av såtarna sköt Micke på älgen. De gick vidare efter skottet, över en väg men när vi kom till nästa var det inga älgspår över. Alltså stannade älgarna IGEN efter en kort bit. Vi ställde ut passkyttar igen och Andreas gick på med hunden på slagen över första vägen. Efter en stund igen så fick hunden kontakt med älgarna. Det började röra sig och Andreas sa på jaktradion att dom som satt på vägen skulle se upp! Jag satt på vägen..;)

Precis minuten innan Andreas sagt så på radion hörde jag något dovt knäppljud inne i såten. Med dropp från träden och regndroppar som faller tar man det inte så allvarligt, även om man ändå tänker till och höjer anspänningen lite extra.

Sekunderna går, snart så ser jag älgkons huvud nere i hörnet på den lilla lyckan jag hade til vänster om mig. Hade tänkt att de kanske skulle komma där, därför tog jag pass så jag räckte åt båda håll och såg bra både neråt och uppåt betet som jag hade på min högra sida.

Älgkalven kom direkt efter, sakta travandes. Kon var uppmärksam och försiktig när hon gick ut. Kalven trippade efter. Mellan alla aspar jag hade neråt lyckan så fick jag försöka kolla och följa älgen i siktet. I en av luckorna sköt jag det första skottet. Älgarna stannar till, Kon tar några snabba steg framåt. Kalven gick vidare. Träffade jag? Han stannar till, i nästa passande lucka skjuter jag ett skott till. Kalven snurrar ett halvt varv, ser att han håller upp ett framben. Träffade jag illa? Han har inte bråttom, utan lixom knallar vidare tveksamt. Herregud! Träffar jag inte eller? Skjuter ett tredje skott för säkerhetsskull, älgen faller direkt till marken. Kon springer då vidare över vägen och vågar inte stå kvar mera...

Ett skott, ett bra skott, sitter i hjärtat. Svårt att tyda utgångshålen, antingen har jag två skott i, hål i hål in och två ut, lågt nere i bogen ner mot frambenet (därför han lyfte frambenet). Troligen bommade jag första skottet. Svårt att säga eftersom det blir splitter efter kulor och så, men ett skott satt bra iaf, inget sönderskjutet heller ;)

Nöjd! Tilldelningen färdigskjuten för i år! :) Bra!

 /algkalv-froasa-2014.jpg

Klövviltsjakt Kristineberg 25/1

Sista helgen! Vi tänkte att vi skulle göra ett försök till på Henkes pappas mark utanför Horn. Hjort, rådjur, vildsvin och en älgkalv var lovligt. 

I första området gick Henke med Loke. Gunnar och Tomas var för dagen ibjudna så vi kunde täcka av området lite bättre med passkyttar. Efter en stund när Henke släppt Loke small ett skott uppe hos Gunnar på "Hjässan". En råbock skjuten. Kort därefter hörs Lokes skall och det blir direkt riktigt spännande! Gris eller älg? Ståndskallet blir till gångstånd, Loke tystnar och Henke ser på gps.en att det rör sig. Han bedömmer att det först går längs gränsen, vilket inte var så positivt då det ofta brukar gå ur marken då... Istället rör det sig inåt i marken, över berget och mot Gunnar och mig. Jag hör inget först men sen hör jag Lokes flämtande och han kommer springande till mig...utan djur. 

Han återvänder uppåt i kullen igen. Han besöker Gunnar och tittar till rådjuret som nyss skjutits. Helt plötsligt kommer det ko och två älgkalvar springandes nere i tallungskogen. Dom har riktning in i området och kommer nerifrån mig. Jag har ju som sagt inte hört något alls men dom har troligen smygit framåt mig, fått vind och vänt upp igen. Gunnar kommer inte åt älgarna utan visar Loke älgslagen (Loke var ju i full gång och inspektera rådjuret så han märkte inte älgarna!). Loke tar an slagen...

Henke som står i början av såten...kommer på att det faktiskt har hänt tidigare att älgar gått bakåt i det här området och försöker hitta sig ett bra ställe att stå på OM nu älgarna skulle komma åt hans håll. Vi hör inget av Loke men han följer slagen och precis när Henke hör Lokes flämtande hör han samtidigt andra mystiska ljud. En älgko kommer travandes!..Mitt på Henke! Hon upptäcker honom och kastar åt sidan. En pinntjur följer henne och Henke börjar undra vart kalvarna är. En älgkalv kommer också travandes...rakt på! Kalven kastar inte....kalven springer rakt på... skottet avslossas på någon meter! Kalven faller till marken men Loke väljer att följa älgarna som springer vidare. Han förföljer ca 900m innan han släpper. Sen återvänder han och tittar till sin första älg! :)

Vi hade även observationer på rådjur och en hare denna dag, hjortar och vildsvin gömde sig väl! :)

 /kristinebergalg.jpg

Vildsvinsjakt Kårtorp 29/12

På söndagen var det dags att störa grisarna som rört sig mycket kring Kårtorp. Vallarna har varit besökta ganska mycket och vi tänkte göra ett försök att hitta dom. Området som ligger närmast riksvägen, vid vägbygget som dom arbetat vid hela hösten har varit ojagat sen förra vintern. Terrängen passar grisarna och vi provade där först. Vi ställde ut oss på pass, jag, min pappa, Henkes pappa Per-Ola och vår jaktgäst Ronny ställde oss på en skyttelinje, och Henke gick därifrån med Loke. Det var flera planteringar, Loke for runt bra och sökte igenom men det var lungt. Efter en stund tog han ett slag, följde söder ut, genom hela området till gränsen och där blev det ståndskall. Det var precis utanför, på grannmarken. Vi avvaktade och efter en stund släppte han. Det var mycket älgspår omkring där så vi tror kanske att det var älg han gick nattslagen på och gick i fatt vid en foderplats. Loke gick tillbaka till Henke och de gick vidare.

Området verkade lungt, det var bara en mindre bit kvar, Henke dividerade lite om han skulle försöka få upp Loke i området framför Per-Olas pass. Han stod på första passet närmast väg 34. Henke hann inte fundera så mycket längre. Loke har ju hela tiden full fart i skogen och drog iväg upp i kullen. Strax efter blev det ståndskall! Fullt pådrag och efter en liten stund kommer det en grupp grisar ner och in i kärret med sly som Henke stod mitt i. Han anade bara grisarna på stigen, kanske 15m ifrån. Det var tätt! Ingen möjlighet att skjuta! Gha, dom kommer undan! Henke väntade febrilt på Loke och tänkte att antingen kommer han i spåren på grisarna, eller så kommer han ner och då kan man peppa honom och visa honom spåren så han tar dom igen och förföljer. 

Loke kommer ner...full fart, inte i slagen efter grisarna. Han springer en liten sväng, och sen upp i kullen igen. En bit från där de andra grisarna var blir det pånytt ståndskall! Henke rapporterar på radion att det är mer gris igång och det hela blir ännu mera spännande! Vi vet ju fortfarande inte vart gruppen på 6-8st tog vägen! Dom kan ju vara var som helst och mitt i området! 

Plötsligt hör Henke hur något börjar knalla omkring i kärret med allt sly. Loke jobbar jättebra! Han har bra kontakt och följer grisen hela tiden nära. Tillslut kommer grisen närmare, han går på sidan av stigen där dom andra grisarna kom. Loke skäller nära och det är mycket sly ivägen, men Henke får ett tillfälle att skjuta...

Grisen går vidare! Han känner att skottet kanske inte tog så bra och han blir rädd att grisen ska springa iväg och då följer ett svårt eftersök. Loke hänger på, grisen rör sig sakta framåt och Henke hinner skjuta ett skott till. Jag och pappa står som passkyttar 100-talet meter ifrån, på varsitt ställe. Vi hör ju allt jättebra! Spännande som tusan! Inget vet ju heller var de andra grisarna tog vägen, de kan ju vara vart som helst! Nu då? Vad hände efter andra skottet?

Loke skällde på grisen, han blev väldigt intensiv efter skotten och det märktes tydligt att grisen var träffad och sargad. Henke följer grisens morrande och kikar på den mellan allt sly. Tillslut lägger den sig, och han ser dödsryckningarna!

Henke rapporterar i radion att grisen ligger och alla drar en lättnades suck! 

Å vilken fin gris för Loke! En fin galt med jättefina betar! :D 

Galten vägde 45kg slaktvikt och då uppskattar vi det till 80-90kg levande vikt. Ingen dålig herre Loke hittade i skogen! 

/kartorpgrisen.jpg

Vildsvinsvak/vildsvinsjakt 25/12

Efter julkalas blev Henke sugen på att åka till skogen. Vi har ju vårt lilla åtagande att hålla koll på grisarnas framfart vid våra vänners sommarstuga och uppenbarligen är dom där mycket. Henke varit där jätteofta, flera gånger i veckan, jag har varit med där och Emil likaså men vi har bara hört och sett dom enstaka gånger, sen har dom lurat oss. Stugan, eller den lilla gamla gården ligger mellan två berg, och en sjö i norra änden. Vinden snurrar och snurrar! Jättesvårt att inte bli avslöjad. 

Vi har vakat och väntat, många timmar utan att kunna störa grisarna ett dugg. Nu tänkte Henke att han kanske skulle ta med Loke och ha honom tillhands om han hörde dom, kanske kunna störa dom lite mera om dom får en hund efter sig. Henke satt en bra stund, tyckte allt kändes lugnt och var påväg att ge upp och åka hem. Loke hade suttit bredvid och dragit i vinden en del så han fick springa ett varv. I kanten på betet, på den stora öppningen där huset ligger mitt i sprang han in, skällde direkt ståndskall. Henke blev förvånad, han som inte hört något alls! Han gick sakta tyst emot hörnet, Loke skallade, var tyst några sekunder och fortsatte skälla. När han närmade sig kom Loke ut och mötte. De gick in tillsammans. Loke stannade hela tiden, såg tveksam ut, samtidigt som han var nyfiken och ville in! Plötsligt ser Henke baken på en gris som sprang undan! Han manade på Loke som hängde på! Lika fort som dom sprang iväg, lika fort stannade grisen igen...Bakom en sten och en större gran såg Henke att Loke stannade. Han skallade och sprang i cirkel runt stenen och granen. När Henke hade 5m kvar (!!) rusade grisen ut, först efter Loke. Stannade och tittade, spände ögonen i Henke. Alternativen var inte så många då det när som helst kändes som om grisen ev. skulle anfalla Henke. Pang! Henke hann före! ;) 

En större gylta, lite grinig sådan verkar det som! Loke kämpade på bra och det är den största grisen som är skjuten för honom! Vi tycker det är lite konstigt hur grisen betedde sig, den verkade vilja vara kvar i området, mest väntat hade ju varit om den dragit iväg långt direkt eftersom Loke inte direkt har några ställande egenskaper, han skäller ju men jobbar ju inte direkt för att den ska stå still som kanske en gråhund eller jämte gör. Skitkul hur eller hur att det fungerade och att det var en välgärning dessutom! För hunden och för gården samtidigt! Hoppas på flera grismöten för Loke nu så vi fortsätter i samma andra som förra året, det var ju i januari det hände då också.. :D

/angholmen1.jpg

Klövviltsjakt Tyllinge 1/12

Jakt igen idag, dags att gå som hundförare i Tyllinge. Det fanns förhoppningar på massor med hjort och gris. Loke var självklart med och jag hade fått med mig Nessie också. Meningen var att hon skulle gå på annan jakt med husse Emil men hon kändes inte helt kry på lördagskvällen så hon fick åka till Falla istället. Vi gick och kollade henne lite, tyckte att hon var okej på söndagsmorgonen. Givetvis fick hon följa med i bilen, och jag funderade lite på om hon skulle få gå en såt eller inte. I första såten blev det mycket jakt. Loke kom tillsammans med en annan hund och jagade gris. Det var ömson ståndskall, ömsom drev. Loke hängde i och det var vi förvånade men glada över, inte brukar han hålla i över kilometern på gris..:) Tillslut stog dom stilla och husse till den andra hunden gick in på ståndskallet. 100m ifrån gick det loss igen, tyvärr släppte Loke efter en stund sen. Hade varit så kul om det blivit ett avslut där ju! :) Annars blev det några dovhjortar skjutna. Drev av flera hundar runtomkring i såten. Full fart!

I andra såten fick Nessan provas. Ett drev direkt med en hind. Det gick över en väg, där satt jaktledaren som inte kunde skjuta hinden utan ropade på Nessie (måste skrikit argt). Nessie stannade där istället för att jaga ur området. Jag fick gå närmare och vissla på henne, hon gick inte ifrån honom sen..;) Sen blev det ytteligare ett drev, troligen hjort men det gick runt i området utan observation. Sen var Nessie trött, syntes att hon inte var 100 men sånt är så svårt att avgöra när man står där och ska ta ett beslut.

I tredje området gick vi med en annan hund plus Loke. Tina, blandrasen drog iväg på långsträck direkt, Loke gick i området och hittade färska älgspår att följa runt i området förbi passkytt. Han var också ganska trött efter två andra dagars jakt innan, vi tycker ändå efter grisjakten att han höll ganska bra. Han sökte ändå ut rätt bra i sista området, skönt att se att han är på G efter sjukdomen!

Vi träffade också på Lokes mammas fodervärd! Kul för Henke och världen är liten ibland.....:)

Dagens resultat blev 4-5 dovhjortar och 2 vildsvin!

Klövviltsjakt Gamleby 2-3/11

Förra helgen hade vi ju blivit tillfrågade att komma och gå som hundförare på en klövviltsjakt på jättefina marker!Är så glad för att vi fick chansen att åka dit. Sånna marker vill alla ha! :) Stora stammar dov och kronhjort, en del gris och rådjur och en del älg..och allt var denna helgen skjutbart. Vi hundförare fick även skjuta dessutom och det är inte så vanligt när man går med hund. Ofta vill ju markvärdarna att passkyttarna ska få skjuta desto mera. Våra hundar skötte sig jättefint och det var första gången Loke fick vara lös igen efter behandlingen för borelian/anaplasman. Hoppas att det håller sig borta nu och inte kommer tillbaka! Nessie fick många fina jakter på dovhjort, tror inte hon jagade något annat på hela helgen. Hade varit spännande att se henne jaga kronhjort ordentligt. Det kan hända att hon var på kron någonstans i någon plantering men dom är duktiga på att stå och "gömma" sig och plateringarna var rejäla på sina ställen och dom verkar vara svåra att få iväg så det blir fart på det.

Loke skällde ståndskall på söndagen, vi vet inte vad det var, några trodde det var älg, Henke och jag kände nog att det inte var så sannolikt eftersom han inte skällt så på älg direkt förut, och de älgar som sprang ut mellan två skyttar troligen inte var kvar i området. Det är tråkigt att inte veta vad han skäller på sådär, det va ståndskall i kanske 5 min, och många satt nära omkring, synd att det inte var något som tillslut gick i pass! Jag var nära på att gå in på ståndskallet men visste att passkyttarna som satt runt var väldigt nära och det blir svårt att gå in när man inte vet var dom sitter, det kan bli farligt om man inte gör rätt! Kan varit gris men vi får ju aldrig veta vad det var...:)

Nessie hade många jakter som sagt, de flesta runt 30min och var tillbaka på 45. Riktigt bra återgångar som vanligt och även att det inte blev så mycket skjutet för henne så såg många passkyttar dovhjortarna hon jagade. Sista drevet var hind, kalv och skoveltjur, synd att ingen kom till skott!

MEN, Henke fick ju skjuta en dov för Nessie! På lördagen, efter ett bra drev, upptag intill mig, jag såg Nessie, inte djuret. gick runt upp på berget ( Henke obs djuret då men kunde inte skjuta), det gick vidare, nästan ur såten där vi gick in, tillbaka på kanten där jag stog, precis förbi kanske 100m på sidan om mig, vidare upp på berget igen. Nessie hade då precis börjat få lite problem med löpan, skällde enstaka skall och försökte reda ut. Då small ett skott uppe hos Henke. Jag hade precis innan visslat på Nessie som bara va 80m från mig, eftesom jag tyckte det var onödigt att vara envis i dom slagen efter lång jakt. Det var ju lite synd när Henke sköt men för Nessies skull spelar det nog ingen roll med belöningen att komma fram till djuret i löpan, vi gick upp nästan exakt på samma ställe till djuret så hon fick se det! Jättebra drev och hon fick vara med husse hela tiden när han tog ur.

Helgens resultat blev: En älgtjur, två rådjur och en dovhjort!

Jakten i Gamleby var supertrevlig! Vi fick beröm för våra hundar och de ville gärna att vi skulle komma tillbaka! Som sagt var det supermarker och det var bra ordnat hela helgen. Vi fick till och med lunch serverat under lördagen plus kaffe! Trevligt! Kan ju säga att vi gärna kommer tillbaka också...! :P

img-1395.jpg

NKL-prov i Sjöbo, Skåne 5/10

I går var det dax för Nessies jaktprov i Skåne! Vi åkte redan på fredagskvällen för att vara på samlingen på morgonen. Husargården blev boendet, jättefint Bed och Breakfast!

Efter provgenomgång och gruppindelning bar det av ner mot Tomelilla, där skulle harmomentet göras. Stubb, majsstubb, vall gick vi över, i en mindre drevkedja. Hundförarna gick en bit efter för att hundarna inte skulle se hararna som stöttes upp. Vi var fyra hundar i varje grupp. Nessie var tredje hund i gänget, alltså gick vi i ordning vid första hararna. Nessie fick en hare. Hon sprang runt lite, kände vittring men lite svårt att hitta löpan först. Sen bar det av! Hon är hård i skallet, sprang 100m ca innan hon började skalla. Hon måste vara säker innan hon säger något. Vi tog fram gps och tittade och väntade. Upp till 750 ca, till en asfaltsväg med en del trafik. Efter en stund ropade domarna som stod ute på nysådden att jag skulle komma, dom vinkade och ville att jag skulle skynda mig på, hämta Nessie som har tappt vid och uppe på vägen. Gps.en var full med spår, hon ringade och ringade. Jag sprang och efter 100-talet meter för mig såg jag att hon släppt, var tillbaka ner på nysådden, och gick tillbaka i bakslagen. Visslade på henne när hon var 200 m ifrån, såg att hon inte riktigt släppt spåret utan gick och slog lite runt sina bakslag och tänkte nog (som det såg ut) att kanske fortsätta traggla för att kanske lösa det. Hon kom på visslingen och vi återvände till gruppen. Där fortsatte vi med att få upp fler harar. De andra hundarna lyckades inte så bra med sina drev och det krävdes flera harar för dom. När klockan närmade sig lunch hade Nessie sista haren på sin lott. När vi stötte den såg hon den tyvärr och vi gav upp. Hon gjorde ett bra jobb på sin hare och det fick räcka.

När vi återvände till bilarna var det dax för apporteringen. And var viltet för dagen och Nessie var taggad men det kändes att hon fortfarande var taggad på hare och ville jaga mera. Hon spang ut på sin fågel, lyfte upp den, la ner, började söka i backen efter något annat "roligare"...kallade in henne, skickade igen, hon markerade fågeln och med kommando greppade hon den bra, och kom in rakt och lämnade i knät på mig. Typiskt!! Jäkla hund att vara okoncentrerad och inställd på rätt uppgift. Har ju tankar om hur man skulle gjort men det är ju lätt att säga nu. Godkänd apportering iaf men grämer mig över att poängen kunde varit bättre!

Efter lunch styrde vi kosan mot ett strövområde, där skulle vatten, sök och skott göras.

Vid vattnet var det som det brukar. Hon är ju inte superglad i att bada även om hon gör det, hon gör det när hon själv vill kan man säga!! Hade laddat med en sten i fickan, hon va framme och kikade, badade tassarna och när jag slängde stenen tittade hon knappt. Fick uppmaning av domare att kasta sten igen, då gick hon i direkt. Hon gick i utan problem och simmade en runda. Larvig! En liten miss av mig igen egentligen, men vet inte om jag kastat den första stenen senare, om det gjort mkt på poängen.

Söket då, hade förväntningar men vet ju sen tidigare att det kan gå hur som helst. Har inga problem annars med söket men det tyckte vi sist och då gick det inte bra. Nu stack hon ut, en runda kanske 100m, kom tillbaka, visade henne neråt väster lite, en runda däråt, ngt kortare. Ville bakåt en sväng, visade henne inåt igen, hon höjde huvudet, stack in igen som första rundan, neråt höger istället och där blev det upptag! Jakt på vad vi gissar på kan varit hjort, i ca 20min, över grusvägen och upp i ett område med lite höjder. Jakten kommer tillbaka efter att varit nere vid betet och vänt, djuren ville nog inte gå ut utan dom vänder inåt och tillbaka. Nessie får det lite svårt och hon släpper en bit från hennes jaktspår. När hon går på slagen, skallar hon, och återvänder med en del skall i bakslag till oss! Bra återgång som vanligt och domarna verkade vara nöjda. Dom skämtade mest om att dom tyckte jag skulle försöka blåsa in henne när hon va långt ute i skogen, från 350m-750m...haha, annars skulle förigheten bli sämre sa dom ;)

Skottmomentet var sist. Inga problem. Hon var i fullt jaktfokus, näsan i backen och svansen gick. Två snabba skott! :)

Poängen : 7487 8588 (3) 58p och andra bästa hund efter sin halvsyster av 14st hundar! :D

Vi är supernöjda! Funktionärer och andra berömde också henne och tyckte det var fina poäng! Visst kunde vi plockat flera med lite mer tajming, lydnad etc men nu ska vi vara glada för det här!  :)

husargarden-sjobo-010.jpghusargarden-sjobo-022.jpghusargarden-sjobo-029.jpghusargarden-sjobo-031.jpghusargarden-sjobo-032.jpghusargarden-sjobo-034.jpgimg-1283.jpgimg-1287.jpg

Unghundsträning & klövviltsjakt 2/10

Farbror Gunnar har två unga Petit Basset Griffon. Första riktiga säsongen och idag kom han ner för att prova Hellefors lite. Vi bestämde med honom att ses där, vi kunde ju vara observatörer och passkyttar. Hundarna har jagat en del hemma också men nu var det ny mark så det blev spännande och se hur det gick. Chili, som är ngt äldre jagade några jakter, 10 min ca styck. Vi kollade över några mindre områden och hon jobbade på bra. Vi tog kaffe, bestämde att vi skulle gå med Nessie och Loke på halvön, förhoppningar på grisjakt och Gunnar skulle ta ut den ngt yngre Gosa och gå i de mindre områden som vi inte varit i innan.

Ness och jag gick åkanten fram, Henke och Loke gick på andra sidan halvön, mot sjön istället. Nessie hade en kort jakt på rådjur,påstick och rakt utåt grusvägen, men av någon anledning så släppte hon, föjde bara några hundra meter. (Bra!) När vi kommit ca 2/3 av halvön skallade Loke i, ståndskallsliknande på andra sidan, parallellt med oss runt 300m i från oss. Nessie var 80-100m från mig, nere vi ån. Eftersom Loke inte skallar så på rådjur, utan det oftast är gris i krokarna då han gör så kände jag att jag var tvungen att få dit Nessie, iaf så hon var åt rätt håll, skulle vara så typsikt om hon hittade en hare el rådjur nere vid ån nu när jag vet att det kanske är gris på benen. Man vill ju inte att en sån situation går förlorad. Märkte ganska snart att Loke inte direkt följde utan nästan istället gick tillbaka i löpan, vet att han kan vara lite osäker på grisarna och ibland feg och därför inte följer. Det är så olika det där men idag verkade vara en sån dag. Nessie sprang förbi mig, ner åt rätt håll. Då var Loke nere i åkanten och jag förstod direkt att grisarna (som vi tror att det var) gått i vattnet, som vanligt..och han stog och funderade på om han skulle följa el inte. Nessie gick på löpan, hamnade också bredvid Loke vid åkanten, och Loke gav sig i och simmade. Jag var 100-talet meter därifrån, gick dit och tänkte kolla om det gick att se några spår el liknande.

Nessie drack vatten och badade lite när jag kom fram, Loke var på andra sidan, hade simmat över och var en bit upp i skogen. Oväntat gav sig Nessie också i, simmade över målmedvetet, mötte Loke i slänten som givit upp och fortsatte på löpan. 750m rakt ut på grannmarken..! Först ganska raka spår, sen gick det i cirkel och mycket små krokar och vändningar enligt gps:en. Hon gick troligen i fatt dom, hörde kanske tre skall precis över vattnet när det var ganska nära sjön, inget mera. Kunde inte säga om det var gris då jag inte hörde hennes skall mera. Efter en stund vände jakten tillbaka mot övergången. Nessie släppte halvvägs upp och gick sen tillbaka och simmade över där jag stog och väntade. Mycket beröm och vi gick vidare. Kanske att hon gjorde en grisjakt, vi är inte säkra, men Loke beter sig inte så med rådjur iaf. Annars var det älg eller kanske påhälsande dov elr kronhjort som finns på grannmarken..

img-1247.jpg

 

Apporteringsträning i vatten 25/9

Provet närmar sig, vi kör på med lite träning, främst i vatten för den lilla damens del. Vi kan ju med bestämdhet säga att hon fortfarande inte förstår riktigt varför man ska i o bada när det är kallt...

Det är inte vattnet, det är inte simningen, tror om jag får gissa att det är först kylan och sen kanten mellan där man bottnar med tassarna och sen övergången till simning som inte riktigt är till belåtenhet. Vi tränar vidare, vet att vilt brukar dra lite extra, vi kör med det och tränar så hoppas jag på att det funkar på provet sen, det får bli stenkast som sist då...

Apporteringsjobbet funkade bra iaf. Hon gjorde en riktigt bra hämtning i vassen där hon fick ge sig igenom, hämta och simma tillbaka. Bra när det tar emot lite och blir lite kämpigt. Bra för vårt samarbete också där jag stöttade med röst och där hon var envis (brukar ju inte vara problem annars) och det gick ju galant. Loke fick också hämta, han har ju större vattenpassion. Till och med så matte inte hinner med att få upp kameran innan anden var levererad. Hund och fåglar först, sen fotografering i tredje hand.

dsc-0013.jpg

Träning på Mamima Jakt i Boda 21/9

Idag var det dax! Att åka och träna igen i vildsvinshägnet. Förväntningarna var att hon skulle göra något bättre i från sig om man jämför med förra besöket i våras. Med någon mer erfarenhet av vildsvinsjakt och lite mera mognad så hoppades vi att få se lite mera självständighet och mod.

Vid samlingen blev det som vanligt lite genomgång för nya besökare och för vilka hundar som skulle in i vilket hägn beroende på erfarenhet och ålder. Jag stack ut hakan lite och gav förslag att hon skulle kunna få prova "Berget" idag, utan att först ha varit inne i de lättaste hägnen. Det är ju alltid en avvägning i hur man ska bedömma sin hund, hur andra uppfattar den och hur verkligheten egentligen är. Vi följde med en hund in i hägnet och kollade läget. Intressant att se vilka grisar de har för dagen i hägnet. Det är ju lite skillnad på hur dom beter sig vid hundmöte, en del springer mest, en del frontar och en del kan bli riktigt griniga, även att dom ändå är utvalda för att passa till just en viss typ av hägn.

img-1220.jpg

Efter att vi tittat på den andra hunden kände vi att det kändes bra, det här hägnet passar Nessie. 3 ha med ett  berg i mitten, gräsområde med mindre buskar och hasselsnår som är lite större än dom två lättaste hägnen som hon bara varit i tidigare.

Första släppet, hon sticker iväg direkt, fritt sök, helt annan fart än när vi varit i dom små hägnen. Vi som gick därinne gick sakta åt olika håll, 3 ha är stort och man vet aldrig vart grisarna är. Det kan ta mycket lång tid att hitta dom om dom lagt sig. Nessie sökte ut, jag stog och pratade med en instruktör och Nessie hittar grisarna själv! Instruktören trodde inte det var hon, hon är ju så grov i skallet när hon jagar gris, men jag sa att det låter ju som hon ;) Hon jagade en bit, tog stöd, stack iväg igen, jagade igen och sådär höll vi på. Hon hängde inte i jättelänge och det ska vi inte kräva av henne med tanke på hur hon stog vid fötterna sist vi va där. Jag kände efter en liten stund att det kan vara klokt att bryta när det går bra, spara lite energi till nästa släpp eftersom vi såg att hon inte direkt gjorde mer och mer utan hon gjorde det hon förmådde.

Efter kaffe och macka, mycket snack med andra hundförare, kikande på andra hundars jobb i hägnen så blev det ett andra släpp.

Det blev ungefär som första släppet. Det märks att hon inte riktigt riktigt orkar hela vägen, hon går på dom igen och igen när man stöttar henne med berömmande ord, hon driver iväg dom och sen måste hon hämta energi igen. Vi försökte ändå hålla låg profil eftersom det har fungerat bra när vi fått tänka om vår strategi lite. Bra att lyssna på flera instruktörer, se vad som passar sin hund och sitt, och sen göra (med reservation för felbeslut) göra som man själv tycker. Det går att ta till sig vad andra säger och sen väga för och emot. Man måste ju göra det man själv tycker låter vettigt, annars kommer det ju aldrig att gå om man inte själv tror på det!

Vi lär oss hela tiden, det finns många tankar och kunskaper kring detta ämne. Vi hoppas att vi kan få Nessie att jaga gris framöver, känslan att hon tycker det är roligt bekräftades mera när vi gick in med en annan hund, för att stötta den lite. Nessie var kopplad och vi stog på ett ställe och tittade på. Vi gick en bit in i hägnet för att först försöka hitta grisarna och sen vara med på avstånd och det skulle förhoppningsvis ge mera vilja att jaga dom. Det är ju alltid tryggt i koppel! Fullt skall när vi fick se dom och hon kunde knappt sitta still alls när vi stog och väntade. Helst skulle hon ju vilja att hon släpptes lös och det är ju det som är meningen...:)

Vi är mycket nöjda med dagen. Nessie gjorde jättebra i från sig och det var ett stort steg i rätt riktning! Vi hoppas kunna förvalta detta framöver på bästa sätt :D

Grävlingsjakt 19/9

Kvällarna har innehållit en del grävlingsjakt. Fick i "uppdrag" att försöka hitta en som knallat omkring ganska mycket intill hus och stall hemma i Backhagen. Loke släpptes och först blev det griskontakt. Vi visste att det även kunde bli möte med dessa så vi hade vapen till för det endamålet också. Grisarna valde efter lite ståndskall att ge sig iväg, Loke hängde på och följde några hundra meter innan han valde att släppa. Vi hade inte så långt till platsen där Loke skällde, kanske 100m så vi hörde dom tydligt i hasselbuskarna...men dom gick inte åt vårat håll och vi hann inte gå in mot ståndskallet innan de gav sig iväg. Efter det fortsatte Loke, han var borta en stund och sen hördes ett mycket dovt skall. Vi funderade vart det kunde vara, förstod att det var under stallet/logen. Mycket riktigt var hund och grävling där. De var långt under loggolvet, innanför dörren till logen som ligger på framsidan. Loke kom nog inte åt grävlingen ordentligt, han hade inte närkontakt utan skällde och skällde och inget hände. Plötsligt såg Henke grävlingen under golvet i springorna och lyckade skjuta den! :) Loke tystnade och kravlade sig ut. Tyvärr fick han ännu inte tag i grävligen där den låg. Vi fick helt enkelt låta den ligga och vänta med den till dagen efter. Igår kväll efter jobbet åkte vi tillbaka. Fick hjälp med en bräda i golvet och plockade upp den! 10e grävlingen för Loke i år! :D

Grävlingsjakt, viltspårsträning och skytteträning 13-15/9

Full helg med aktiviteter, vore det inte bra med helg i fyra dagar istället för två? Det blev en runda ute i Kristineberg i fredagskväll, verkar som det är ett bra tillhåll för grävlingarna. Henkes pappa har skjutit en del och Henke har skjutit några också, håller inte räkningen vart vi skjutit alla men jag vet att det ä sju för Loke totalt i år iaf. Och det finns fler! Loke gjorde ett bra jobb i fredags. Efter en liten seg start innan han gav sig iväg på ordentligt sök blev det tre hittade grävlingar, två kom vi åt att skjuta, en fick vara kvar i sitt gryt, det var ett välplanerat stort gryt under en riktigt stor sten. Duktiga Loke!

img-1168.jpg

Viltspårträningen startade klockan 8.00 på söndagen. Allt för att det inte skulle bli för varmt och torrt. Våra öppenklasspår va lagda kvällen innan så det blev ju en stund. Nessie gick först. Genom sly, hon missade en vinkel men vi tog om efter en bit. Då gick hon klockrent och precis i spåret. Kunde berömma bra eftersom jag gick vid snitslarna och kunde kolla på henne ( lära sig hur hon ser ut när hon är rätt). Hon gick jättebra hela vägen, satte de andra vinklarna...Vid spårslutet fanns ingen klöv! Vi trodde den var borta, kunde inte hitta den och det satt tre snitslar som spåravslut. Vi gick Lokes spår, han gick helt suveränt! Man kan tro att han såg snitslarna denna dag, han gick under dom och förbi nästan varje träd och buske som hade snitsel i sig. Alltså hade han jättekoll och vinden var nog helt rätt eftersom dom gärna annars går lite på sidan om. Jätteduktig och säker va han! Efter lite efterforskning så hade spårläggaren för Nessies spår latg klöven på andra sidan av vägen, inte vid dom sista snitslarna. Vi gjorde ett misstag, Nessie va igång och ville åt det hållet lite men vi gick därifrån. Skulle vi inte gjort, hon va ju rätt! Vi fick se det som träning i i sig, att gå spåret igen, vi gick igenom slyt på ett annat ställe, Tog an spåret efter halva vägen ungefär. Nessie tog det jättebra, gick lika bra igen! Nu fick hon sin belöning vid slutet! :) Dum miss där men det är ju träning det också, på sitt sätt!

img-1183.jpg

img-1191.jpg

När vi kom iväg hemåt så fick vi i uppdrag att kolla ett trafikeftersöksfall. Ett vildsvin hade blivit påkört någonstans innan Vimmerby. Buden var många med antal km/mil från vimmerby etc. Vi hade tidigare sett att det låg något på vägen när vi åkte mot träningen på morgonen, såg då ut som en påkörd hare. Vi kollade upp det igen. Mycket riktigt så låg det en påkörd gris i diket, det var rester från vildsvinet som låg på vägen. Lite kontakter med markägare och sånt gjordes och det löste sig. Tråkigt när det händer sånt, ingen av eftersöksjägarna hade lyckats finna olycksplatsen och bilen som körde på vildsvinet hade åkt ett stycke efter smällen men fått sin bil bärgad senare eftersom det säket inte gick att köra mera. Därför kunde vi inte lokalisera stället efter bärgarens info heller. Viktigt att märka ut plats och ta reda på vart man är när man anmäler sådant!

Eftermiddagen tillbringades med mitt älgjaktlag på skjutbanan. Vi sköt både på älgen och på grisbanan. Himla bra skytte att träna, speciellt den löpande grisen! Tänk om ammunition vore billigare!! Då hade man nog skjutit ännu mera! Det är inte svårt att skjuta upp en hel ask på nån timma sådär, riktmärke 500-700kr/asken..Tänk då att man ska skjuta ganska mycket inför varje säsong så man håller igång och tränar!

Godkända är vi iallafall inför stundande jakter! :D

Kuljaktstig, andjakt, grävling och grisjakt 8/9

En himla kul dag i går söndag! Full fart efter lördagens tillställning blev det. Henkes jobbarkompisar på el-avdelningen var på besök och kvällen blev lång. Söndagen började på förmiddagen, vi gick direkt från frukostbordet (läs förmiddagsfrukostbordet) till att åka mot Vimmerby för kuljaktstig.

Rolig stig med flera roliga mål man inte skjutit på innan. Björn, varg etc. Björnen hade en tavla med enkelskott stillastående, den andra kom rakt framifrån så det blev ett skott på närhåll. Mitt resultat var blandat. Sköt bra på alla grisstationer, på älgstationen som var sist var lite längre håll, 3 skott inom 40 sek på 10 ringad tavla. Både Henke och jag sköt 6,8,10p där. Helt okej! Min stora plump i protokollet var dovhjortsstationen. Tavla med små träffområden, två skott på löpande på ganska kort bit. Hade troligen lite för bråttom efter första skottet, repeterade inte ordentligt och fick inte med mig patronen vartefter vapnet klickade och jag fick börja om. Stressen kommer ännu mer att man måste hinna med att repetera och skjuta, och det ledde till att jag sköt lågt (sänkte vapnet ngt tidigt, påbörjar andra repeteringen innan det första skottet är färigt) och sköt då 0+0 där. Inte bra! Henke sköt bättre där och slutade väl på 84p eller något i den stilen. Jag slutade på 67p och är halvnöjd med vissa undantag haha.

Efter varsin räkmacka på Horns Camping åkte vi mot Österbymo för lite kombijakt!

Så himla trevligt och roligt att få chansen att komma till Jonatan och Roger som har så fina marker med div. vilt. Först tog vi en koll på deras änder. Egna viltvatten med änder som dom matat och skött så fint. Två skyttar; Jonathan och Henke. Jag agerade (självklart) hundförare. För dagen hade vi Loke med oss, eftersom Nessie inte hälsat på husse på så länge så hon åkte till Kisa i onsdags efter träningen. Det blir säkert flera gånger då hon kan vara med också, vill att hon ska få prova på såsom Loke fick göra igår.

Loke skötte sig jättefint! Hämtade flera i vattnet och en på land som föll strax bakom oss i sumpområdet med lite vass i. Det tog ett skott innan han var med på noterna. Vi har ju tränat en del apportering med honom också, och han var inte sen att förstå vad som krävdes av honom. Dirigerbar är han kanske inte riktigt ännu men på en mindre jakt såhär så funkar han kanon ändå! En and föll ganska långt iväg längs det avlånga vattnet. Vi gick dit efter avslutad jakt och han fick gå in i vassen och leta. Hade fått dirketiv på vart anden låg, Loke gick iväg dit han själv ville, jag försökte få kontakt men mycket riktigt var Loke rätt och han kom med den fina anden i munnen...vad är det man säger? Lita på hunden haha :P

Efter avslutad jakt körde vi till utvald plats för grävling/grisjakt. Loke sökte ut och var iväg ett par rejäla rundor men det verkade som om helgens bravader och kvällens andjakt satt sina spår och främst så saknades den mentala energin på herrn. Vi hade en lugn kväll och jaktlyckan uteblev.

Vi åkte nöjda och glada hem för lite sömn innan måndagen raskt var här igen..! :)

img-1147.jpg

img-1152.jpgimg-1149.jpg

img-1156.jpg

Duvjakt 6/9

Henkes pappa har tillåtelse och i uppdrag att jaga duvor i grannbyn. Där har dom tagit ner all säd nu och duvorna flyger massor. Vi va där en gång innan men nu blev det mera jakt. Bulvaner och duvsnurra medtogs och det blev en del duvor. Loke fick apportera och det gick jättebra! Fuskade något med gömsleplaceringen men duvorna hade en dag då dom inte förstod farorna riktigt då dom till och med skulle slå när Henke var ute och rättade till bulvander. Rolig jakt som medför både mycket skytte och hundjobb!

Apporteringsträning 4/9

När det är dax för unghundsprov så vill man träna. En kille från Vimmerby skulle starta prov i helgen och ville träna, vi körde snabbvarianten i onsdags :). Lite olika vilt, lite hantering med vilt och inlevereringar.

Nessie fick hämta några apporter också, hon satt passiv hela träningen och fick gå emellan med några markeringar. Hade för dagen några andra vilt upptinade. En trut bland annat som var mycket länge sen vi tränade med. Inga problem med den (skulle varit prov, sist i Växjö funkade ju inte truten så bra). Måste säga att matte var stolt över Nessie när hon satt där. En hund hon aldrig träffat sprang ärevarv runt henne med en fågel och han skällde och var uppspelt när hon fick hämta sina fåglar. Bra träning med störning och annat den dagen!

Apporteringsträning 2/9

Idag kom vi äntligen ut igen för lite apporteringsträning! Länge sen sist nu med vilt, det har liksom inte funnits tid. Livet på landet är ju superbra i sånna här lägen. Gick till närmsta vall, på andra sidan staketet och sen använde jag även skogen bredvid med lite slänt och bergskant också. Började med varsitt släpspår med fågel. Loke kände "grannfågeln" i vinden och tog den. Nessie fick hämta den andra och det funkade ju också. Efter det blev det andra övningar. Tänkte att främst Nessie skulle få köra sök och markering från vallen, upp ÖVER kanten till skogen och även lite upp i slänten. Brukar vara en "barriär" för hundarna och dom brukar ha svårt att gå över naturliga gränser sådär. Fungerade bra även om hon vid första markeringen var tvungen att kolla över kanten en extra gång innan hon gav sig igenom det höga gräset och upp i skogen. Full fart och bra inlevereringar måste jag säga. Sen att Loke och Nessie ska sitta passiva bredvid när den andra jobbar är ju jobbigt i sig. Några korrigeringar per hund blev det allt. Bra för hjärnan att arbeta på olika sätt. Koncentration på olika sätt också. Loke gjorde också bra ifrån sig. Han fick enkla markeringar och gjorde bra avlämningar. Märktes på honom att det blir lite trögare att komma in när Nessie satt i bakgrunden. Nessie bryr sig inte lika mycket om det, det är bra. Här kommer några bilder:

dsc-0228.jpg

dsc-0217.jpg

dsc-0230.jpg

dsc-0224.jpg

dsc-0210.jpg

dsc-0221.jpg

Grävlingsjakt

Lite bilder från sensommarens grävlingsjakter. Det har skjutits en del grävlingar för Loke i år, och flera stycken har vi inte kommit åt eftersom dom krypit ner i sina gryt. Loke har gjort ett jättebra jobb och det verkar som han taggat till ordentligt, söket har blivit större och längre, och han har blivit tuffare i mötet med grävlingarna också. Kul! :)

Vi har dessutom en film på en av hans jakter på en grävling. Hoppas kunna ladda upp den snart men datorn hemma klarar inte det. Snart kommer den!

img-1009.jpg img-1012.jpg

img-0908.jpgimg-1054.jpg

Grävlingsjakt 

Grävlingssäsongen har ju varit igång ett tag, Loke jagar ju som bekant grävling och det har skjutits en del för honom. I år har det gått ganska bra, några gånger har grävlingarna gömt sig i för svåra gryt som det är hopplöst att komma åt dom i men det har ändå skjutits tre stycken än så länge i år. Häromnatten blev Loke tom. grythund och kravlade sig ner, att man är stor münster hindrar tydligen inte. Natten avslutades iaf med att Henke kom åt att skjuta grävlingen! 

Henkes pappas hund Ajova har också varit igång med grävlingarna. Ganska bra utdelning där också faktiskt! :) Kul!

Inatt var Henke och Loke ute. En grävling hittades i natt också! Lite tur med valet av plats denna gång och den stog inte direkt i ett gryt utan syntes helt öppet. Tredje grävlingen för i år! :)

Vakjakt på vildsvin i havren 4/8

Vi besökte Kårtorp igen igår. Havren drar till sig matglada grisar och det är många gärden att hålla reda på. Det syns för var dag att grisarna håller till där. Bonden blir inte glad! 

Jag satt vid ett mindre fält, Henke fick hålla till så han kunde se flera ställen samtidigt. Det är ju svårt att veta vilka ställen dom tänkt gå till just den dagen. Efter en liten stund hördes det ljud. Svårt att lokalisera rätt riktning men det lät ibland bakom mig. Mycket riktigt kom det sugga och fyra brungrisar. Precis bakom! Kunde inte ljudlöst vända i tornet utan fick vänta tills de kom runt och skulle över vägen in i havren. På vägen försökte jag på en gris. Fort gick det över! Bom! Vi konstaterade det efter att vi länge gått och letat efter blod. Typiskt! Men dom ville över fort och man kommer lätt efter. 

Räv och grävlingspremiär! 1/8

Tradition varje 1.a augusti är Tacokväll i Axhult! All samlas med respektive och sen bär det av ut på jakt på allas marker. Emil, Henke o jag åkte till Hellefors. Vi såg grävlingar när vi satt på gris i våras o på försommaren. Loke fick vara lös, han jagar ju bara grävling och gris så det kändes ganska lugnt. Mycket riktigt hittade han grävling! Han har ju gjort det förr! Åh vilket skall han har! Hördes hur långt som helst! Som det ofta brukar vara så skulle det behövts en grythund. Stort gryt där det inte gick att komma åt den. Duktigt jobb av Loke iaf! :) 

Vakjakt på rävunge 14/7

Nyslagen vall betyder såhär års lite vakjakt och lockjakt på rävunge. Snart är det dax för jakt på alla rävar oavsett ålder men nu inriktar vi oss på ungar och ev. skabbrävar. Direkt när vi kom fick vi se en illbatting till kid som lekte och sprang och mamma get hade fullt upp med att hålla reda på det. Hon anade nog oss, stog och tittade innan hon drog sig bortåt. Då valde busen att dra åt vårt håll istället och hon fick ta och springa efter för att mot honom åt rätt håll. I värsta fall hade han kanske busat ut på riksvägen..vem vet!? ;)  Kul att se iaf, när man kan studera dom på kvällarna när dom går ute sådär. Ett mindre djur kom samtidigt ut, vi kunde inte riktigt se vad det var, troligen en liten liten pinnbock.

Efter en tid när vi stått och tittat på rådjuren upptäckte jag en räv. Han satt i dikeskanten mer än 100 m ifrån oss, spanade rakt ner i diket. Plötsligt gjorde han ett karaktäristiskt rävhopp, svansen i vädret och han jagade för fullt! ;) Vi bestämde oss för att sätta oss lite längre fram i vallkanten och prova att locka in den. Då var det svårt att se hur stor räven var. Vi satte oss ner och började. Det hela finns på film om du klickar här.

Räven visade sig var lite för stor och vi avlossade inget skott på den. Den får vi spara en litet tag till. Kul ändå att prova att locka och se hur den beter sig.

Kvällen bjöd också på en älgkviga, säkert tvåårig. Hon kom ur tallkullen och var ute och vände några varv på vallen. Hon verkade lite avvaktande och orolig, tror vinden låg lite snett åt hennes håll. Hon valde efter lite ätande att dra sig inåt igen.

Vildsvinsvak 20/6

Torsdagskvällen bjöd på jakt! Spännande jakt med resultat..

Vi gav det en chans till på alla vallar hemma i Rothult. Lite planering med hur vinden låg och vart vi skulle sitta. Vi försökte denna gång sitta så vi såg grisarna tidigare..om dom kom ut. Vi gick gärdeskanterna, rundade och satte oss i västerläge. Sandkullen framför som vi hade såna problem att smyga runt förra gången. Nu såg vi mycket bra! Vi stötte minst tre rådjur på färden till platsen vi skulle sitta, verkar finnas en del.

Vi kom ut runt 22.15. 22.23 knallade tre fjolingar ut, längre ner där dom ville gå ut sist när jag stog i skogen och la vind in så dom kände mig. Rakt ut med diket gick dom, vi hade långt håll kanske runt 150m ifrån där vi satt. Vi avvaktade och skulle se vart grisarna tog vägen. Max 10min senare knäpper det till snett bakom oss, vi hade ju vinden i ansiktet och hoppades på att inga grisar skulle komma inifrån skogen vi hade i ryggen, fel vind och vi tänkte att dom inte skulle gå ut. Nu gick dom lite på sidan om och vi kunde snart skymta några svarta mellan tallarna.

Ut kommer en stor sugga, två mindre, troligen fjolingar, och ett myller med brunrandiga små små popcornkultingar! Räkna dom var lögn, men vi såg bruna rygga överallt! Vi satt en stund och tittade, försökte få till ett bra läge, nu hade vi ju bara runt 60m till gruppen med suggan och dom andra. Tyvärr var det små kultingar i gräset runtomkring hela tiden, svårt att komma åt en av mellangrisarna. Plötsligt stannde dom upp från ätandet, sticker mot skogen samtidigt som dom andra tre grisarna som nu gått bakom kullen långt i från oss också kommer i full fart och drar in i skogen nästan där dom kom ifrån.

Vi avvaktade. Kanske kommer dom ut igen..

1- 1½ tim senare kommer mycket riktigt fjolingarna ut igen. Lite närmare denna gång men ändå gick dom tillslut bakom kullen vi hade framför oss. Dax att smyga! Hur är vinden!? Lurigt eftersom vi inte klart vet VAR dom går bakom kullen. Är dom kvar?

Vi bestämmer oss för att smyga till höger om kullen, gå upp bakifrån dom eftersom vinden ev. kan bli fel om vi tar vänster om kullen och "möter" dom. Vi smög och smög. Vi hade bestämt att Henke skulle skjuta för min slutstycksspärr har lossnat och jag tappade den sist vi var och jagade. Skjuter jag ett skott kan det bli problem med ett snabbt andra eftersom jag får slutstycket i handen då. Reservdel är beställd och jag hoppas att det kan monteras i veckan. Jaja, i allafall så går vi runt kullen, dimman börjar nu komma in ordentligt, grisarna går mot dimman. Vi trodde först att dom var stötta och hade dragit när vi inte såg, men när vi nästan kommer runt kullen så vi är tillbaka i linje där vi satt så ser vi dom! Hade vi suttit kvar hade vi haft dom lika nära! typiskt men det gick ju bra att smyga. Efter lite väntan så fick Henke ett läge. Dom hade fått känn på att något kanske var på gång men det small ett skott och gyltan låg där! Skönt! Klockan hade blivit mycket och dimman gjorde det lite svårare. Nu till verkstaden ( körde grisen till kyl på midsommarafton sen). Lyckat! :)

img-0873.jpg

KLICKA HÄR: Filmklipp från vår plats där vi satt; Grisarna har precis kommit ut och det är ljust fortfarande. Klockan är ca 22.25. Tittar man noga ser man alla bruna små små kultingar som kommer ut sist. Tre fjolingar går ner till vänster längre ner. En av dom skjuter Henke senare vid 00.30. Tyvärr för mörkt för att filma då..

Vildsvinsvak 17/6

Stack ut i Rothult en sväng. Vi vet ju att dom är nånstans i området, men dom har inte visat sig ännu. När vi smög fram gick det två svarta grisar ute på vallen. Vallen är tagen och lite lite uppvuxen igen, det var tydligen intressant!  Henke smög på grisarna, ställde sig och vänta på andra sidan kullen dom gick på/bakom. Jag gick ut till vänster för att se dom bättre, gick i skogskanten mot vallen och försökte se vart dom tänkte ta vägen. Vinden var inte optimal, svårt att smyga sig på dom och inte upptäckas. Henke försökte...Jag stog inne i skogskanten, började höra mystiska ljud inne i skogen, de var påväg ut mot oss! Jag hade tyvärr fel vind direkt och fattade det, förstod att dom aldrig skulle gå ut där då. De andra grisarna hade ingen brådska..Henke smög men röjde sig troligen med antingen vind elr knak.

Grisarna stack iväg, Henke tror det va två suggor, dom va klotrunda om magen och det kanske väntas små hos dom framöver. När grisarna stack kommer ännu en sugga som gått i närheten av kullen utan att vi sett. Denna sugga va ännu större och i sällskap hade hon ett koppel av små små popcorn, många va dom!...Suggan travade försiktigt iväg, lockade på ungarna och hade inte så bråttom därifrån. Hon väntade in dom hela tiden och eftersom dom knappt syntes i den korta vallen tyder det ju på att dom var väldigt små! Vi åkte hem med en rolig upplevelse, ikväll åker vi tillbaka och hoppas att vi får ut brungrisarna i stället.. :)

Eftersök x2 10/6

Efter några lugna dagar blev det skarpt läge igen i gårkväll. Anders, vår syssling ringde och ville ha hjälp att spåra upp en påskjuten gris. Han visste inte säkert om den låg och tyckte det var bättre att gå med hund än trampa runt i vallen där han sköt. Vi åkte dit, jag hade både Nessie och Loke med till Rothult eftersom Henke jobbade. Vi valde att gå med Nessie, tyckte det var en bra chans för henne att göra rätt och hitta en gris, då vi har provat där vi tyvärr inte kunnat fullfölja ända till grisen tidigare.

Det var blod på skottplatsen, inte så mkt och färgen var ganska mörkt röd. Grisen hade sällskap av fyra andra och det var många spår i vallen från grisar. Nessie tog spåret, var ganska bestämt och taggad, gick ca 250-300m, blod i spåret synligt, vi kom till ett dike, efter lite taggtrådar och vatten och lera kom vi över, lite mera blod där och sen var det stopp! En liten vallbit till nästa taggtråd, lite kärr åt ena hållet och skog med en värstingslänt upp i berg rakt fram. Nessie gick rakt fram, vi spårade upp och gick på färsk grisspillning. Grisarna var ju många så några sprang säkert där, mycket vittring. Vi såg inget blod, gick tillbaka, började om, inget blod, hon tyckte det luktade gott överallt tillslut. Henke hade då slutat jobbet, kom och gick med Loke istället. Samtidigt hade han fått påringning om trafikeftersök, vilket vi kommer till senare.

Loke och Henke spårade, likadant som Nessie fram till diket. Loke gick först också rakt fram och uppåt i berget. Vi avbröt, tog om och efter lite jobb blev det mera fokus snett höger upp i berget. Inget blod men Loke blev mera och mera fokuserad och målmedveten. Efter ett par hundra meter ca, påträffades grisen, stående, Loke skällde på den och Henke kunde avfånga den. Riktigt bra jobb och otroligt skönt, speciellt för Anders! :) Ett skott som tagit ngt lång bak men troligen har grisen också vänt sig i skottögonblicket, och då händer det mkt med placeringen av skottet! Bra jobbat mina älsklingar! :)

Efter poliskontroll i Södra Vi 02.20 kom jag och Nessie hem. Henke och Loke åkte vidare utanför stan och gick trafikeftersök. Glassplittret på vägen och berättelse från den som ringde sa att djuret troligen var mkt skadat. De spårade en bit, fick ta om då fokuset på Loke kunde varit bättre. Efter omtag gick det mkt bättre och tillslut gick dom ifatt ett trebent rådjur som även var mkt sargat i halsen. Loke höll rådjuret som tog sig loss och försökte fly, den gjorde allt den kunde även om den var mkt skadad. Loke gick ifatt igen och Henke kunde avsluta lidandet med en kniv, vilket är bättre då hunden är i närheten. Skönt att det gick bra också! :) Två trötta krigare kom hem klockan 04.00...

Vildsvinsvak 5/6

På onsdagskvällen var vi bjunda till Östebymotrakten igen. Kul o sitta på andras åtlar, speciellt när vi får se gris och det går bra! ;) Denna kväll bytte vi igen, måste ju vara rättvist! :P

Henke tog mitt pass där jag sköt häromdagen, jag tog hans och Jonathan och hans pappa satt där dom brukar. Dom verkar ha ganska bra aktivitet på sina åtlar, var och varannan natt är dom besökta och det är ju spännande när man vet att det är lite liv o rörelse, man kan aldrig vara säker på om det kommer något!

Klockan 21.40 ca, kom det en shetlandsponny smygande vid min åtel...ponnyn var svart, stor och betedde sig mer som en galt..Men om ni tänker er höjden så förstår ni! ;) Såg den skymta, bedömde storleken, han gick fram och kikade i kanten på mossen där åteln ligger, och smög tillbaka in igen. Hörde det knäppte och de skumma ljuden höll sig runtomkring där han kom ifrån och i kanten vid åteln.

30min senare dök jaktvärdarna upp med sin bil och ville berätta att Henke skjutit en gris! :) Det är dålig mobiltäckning där jag satt och det blir alltid struligt när någon annan skjuter tidigare..svårt att få kontakt!

Gick ifrån passet, åkte till Henke som gick och tittade på skottplatsen. Loke fick göra en insats, gå på blodet som säkerligen var lungblod och fick spåra fram i planteringen. Ett möte med grävling dessutom gjorde att Loke taggade till lite extra men grisen låg som väntat död 60-80m in i planteringen. Överraskande ändå att dom går så långt med ett bra skott! Bra träning för Loke! :)

Nessie fick också spåra fram..Hon skötte sig bra och spårade rätt och blev väldigt ivrig när hon hittade grisen. Märks att hon taggar till mer o mer nu när hon träffar grisar, hoppas det håller i sig!

img-0843.jpg

Viltspårsträning 2/6

Dagens spårträning gick fint! Till Nessie hade han lagt ett öppenklasspår med återgång och flera vinklar. Taggad som vanligt, bra start, vid första vinkeln missade hon, spårade vidare med trolig vittring från spåret ( en senare del av spåret). Efter ett bra jobb av henne så bröt vi af, gick tillbaka och började om. Bättre denna gång, gick rätt men det verkade som om hon hela tiden hade känning på spåret men kom lite på sidan av och då rörde allt ihop sig. Hon fick ringa på några ställen, var osäker men tog sig framåt. Hon avslutade iaf och hittade vildsvinsklöven! Bra jobb och hon verkade lite trött på slutet. Första öppenklasspåret avslutat, lite mera träning på den typen av spår så blir det nog bra tillslut.

Loke har varit lite ojämn. Henke har inte tyckt han har funkat så bra sista spåren, ibland mkt taggad och ibland väldigt ofokuserad. Han har liksom inte känt igen honom på hans sätt att spåra. Denna dag funkade allt jättebra! Stenkoll näsintill hela spåret, gick rätt och utan svårigheter. Spårslut med vildsvinsklöv och Loke va stolt som en tupp! Kändes jättebra för Henke och han kände igen sin stjärna igen ;)

img-0804.jpgimg-0806.jpg

 

Vildsvinsvak 30-31/5

Torsdag satt jag och brorsan Emil i Rothult..hade först tänkt att besöka Storkärren där Emil hade gris ute för ett litet tag sen, men dom har precis lagt asfalt på vägen mellan Hornkorset och Kisa nu och dom råkade precis va mitt för våra gärden när vi tänkt sitta där. 30min bilkö och svårt med in och utfart gjorde att vi tog sjögärdet utanför gården ist. Det va väldigt lugnt där men troligen hörde vi grisar som kom neråt vallen men vände upp och gick på sidan om över betena till skogen ist. Typiska ljud för gris iaf...:)

Fredagen var vi utanför Österbymo, bjudna att sitta på grisåtel där. Henke va där för ett tag sen och nu fick jag den platsen ist. 30min tog det, sen kom två grisar. Vaksamma och oroliga. Dom fick hållas en stund och sen när dom väl tog mod till sig att stanna kvar och börja äta på majsen, då tog jag första bästa läge! :) En gylta på runt 40kg blev det! 10.e grisen för mig! :)

img-0798.jpg

Apportträning & Vildsvinsvak 25/5

Igår tränade vi apportering på kvällen i solen. Skönt! Åkte sen vidare till skogen och vakade på grisarna som lurade min bror häromkvällen, flera gånger om. Denna kväll lurade dom oss också. Verkade vara någon annanstans, helt lugnt hos båda två. Jag satt på åteln och Henke satt på vallen där grisarna setts tidigare. Fint månljus hjälpte inte. Tyst som i graven, och vi fick åka hem utan jaktlycka denna gång.

Apporteringsträningen gick ganska bra, tror Henke var mest nöjd med Loke. Nessie var väldigt laddad och eftersom det var första gången med vilt sen i höstas blev det lite överslagshandlingar innan matte fick grymta och säga till på skarpen. Söket som vi avslutade med funkade jättebra och matte va nöjd. Loke gjorde bra i från sig. Brukar ha lite motstånd till att leverera in, men det gick och även avlämningarna funkade fint. Söket fungerade jättebra och han förstod vad han skulle göra, trots att han inte gjort många sök tidigare.

 

dsc-0129.jpgdsc-0118.jpgdsc-0083.jpgdsc-0051.jpg

 Vildsvinsvak

Vi har ni suttit ute några gånger nu, främst i Hellefors utan att komma åt någon gris. Inga spår av dom i nysådden och det har varit lugnt med bök och ljud av gris. Grävlingar och gott om rådjur verkar det vara där ute iaf. Kul att se. Bra att grisarna håller sig i skogen och inte på vallarna och nysådden.

Henke var med bekanta på deras mark och satt på åtel härom kvällen. Två grisar lurade honom genom att gå ut, bli oroliga, springa in igen och sen en gång till visa sig några sekunder och tillbaka in i skogen. Henke var med en tredje gång och skulle försöka hinna med att skjuta en gris om dom kom ut, men då hade dom bestämt att inte gå ut mera. Typiskt!  ;)

Vildsvinsvak x3  4/5, 6/5, 7/5

4/5 Tre kvällar nu har vi suttit på lite olika ställen och vakat på gris. Grisarna är ju på gång o gå på vallarna och förstöra så vi tänkte ligga steget före o försöka få tag i nån INNAN dom börjat förstöra, det är nämligen orört där vi jagar. Lördagen blev det spännande! Vi va i Hellefors, vi bytte ställen att sitta på så Henke skulle sitta på betena bakom gården och jag i tornet vid Torsvik vid övergången. Jag satte mig i tornet först, Henke tänkte gena genom skogspartiet och vi hade ju i bakhuvudet att han kunde stöta nått när han gick. Mycket riktigt! 20.52 smög det ut tre brungrisar hos mig! Hörde dom tydligt när dom kom, tyst men ändå avslöjande att det var grisar. Den första va ngt större. Ut i gläntan och så skulle dom över diket. Hade den första i kikarsiktet genom diket, kände att jag va tvungen att vänta till den kom upp.....Och DÄR blev det 50 knyck över betesbiten! De fick vind av mig när dom kom ut och jag hann inte med. Man kan vara efterklok och säga att jag skulle knäppt en innan diket, men sånt är livet ibland.

6/5 Besökte Hellefors igen, bytte pass igen för rättvisans skull. Jag satt på betet, Henke i tornet. Grävlingar, harar och rådjur men inte ett knäpp av nån gris denna kväll!

7/5 Henke gav sig ut på Greby. Tog en koll på sin mark. Ingen större aktivitet har märkts men han gjorde ett försök. Hittade en lucka i kanten på vallarna, fast inne i skogen där han vet att det varit en växel tidigare. Han satt en bra stund men helt plötsligt hörde han de bekanta ljuden. Tillslut kom han till skott och en årsgris föll! :)) Andra grisen för honom på bara en månad! Dessutom på sin egenarrenderade lilla mark, KUL! :) Då kan man nog säga att grillsäsongen är säkrad med två nyskjutna grisar...

Viltspårsträning 5/5

Idag var det dax för viltspår igen. Nu har det varit några helger där det läggs spår och sen får vi som vill gå. Dagens resultat blev bra, bland det bättre Nessan gjort! :) Medföljaren, viltspårdomaren tyckte det var dax att anmäla till anlagsklass och vi får väl ta o göra det, även om matte är mer osäker..;) Idag spårade hon bra, lite bråttom i början men efter halva spåret ungefär så drogs tempot ner. Spårslutet blev lite dumt då hon va framme vid klöven som satt uppe i en buske, nosade i gräset nedanför och sen fick störning genom ett par med två hundar som precis promenerade förbi på vägen där vi kom ut. Lite extra störning och hon fick vimsa iväg något extra varv innan hon fick nos på den igen.

Hunddag med Wachtelhundklubben 4/5

Igår åkte vi på träningsdag med wachtelhundklubben. Dagen gick mest ut på att de hundar som inte startat UKL kunde gå igenom momenten (förutom harmomentet). Dom tränade apportering, vatten, sök bla. Vi som hade hundar som redan startat och ev. kommer starta öppenklass va i en egen grupp och hade mera siktet inställt mot lite annan träning för de hundar som va lite äldre och klarade det. Först besökte vi viltspår och en grisattrapp. Viltspåret va ett lagt anlagsspår och ett öppenklass spår. Vi provade anlagsspåret. Gick inte så värst då Nessan va ganska uppe i varv och nyss kommit ur bilen. Vi hittade klöven iaf, första delen av språet gick bra, resten sämre. Vi tränar ju vidare med spår så det är ingen katastrof.

Vi gick vidare mot grisattrappen. Henke och Loke hängde ju på och vi va tre hundar totalt där. Den andra hunden, en hane skulle ju vara lös så Henke och Loke gick neråt en bit och fick stå och vänta. Loke taggade till ordentligt. Han ville såå gärna upp till oss, det luktade ju gott där! :) Nessie förstod också att det var något kul på gång. Hon tittade fokuserat. När det va hennes tur släppte jag henne bara och hon fick springa fram bäst hon ville. Jag höll mig en bit därifrån och tittade på. Hon jobbade jättebra! Tror den träningen passade henne perfekt. Tror hon kikade lite och tyckte att den stog lite väl stilla och stelt men hon skällde på ordentligt och parerade fint när den rörde sig. Oavbrutet skall i tre minuter, sen bröt jag.Sen va de Lokes tur. Han spran direkt fram, förväntansfull och taggad. Sen fick vi se svansen sänkas och han nosade på grisen och hade avslöjat den direkt. Det va den träningen för han som va så taggad! ;)  Vi gick ner till de andra och konstaterade att det skulle bli mat snart men tid fanns till mer träning så vi återvände till grisen en gång till. Nessie sprang fram, nosade på den och hade också avslöjat den. Hon skällde ( det va ju kul!) lite allafall, emellanåt va hon framme och nosade, drog lite i skinnet och skällde lite igen. Jag kallade in henne en gång med pipan, hon ville gärna va hos "grisen". Hon fick sen springa till grisen igen och då skällde hon en kort stund till.

Efter lunch va det apportering och vatten för oss. Grunderna i apport gicks igenom. Sitta och hålla en dummie, gå med dummie fot bredvid etc. Nessie skötte sig jättefint, även om dummiesar inte är dom roligaste..hade det varit vilt! då hade det varit en annan femma..:)  Vattnet gick inte så bra, hon har inte varit i sen hösten. Vattenträningen gick ju bra på sommaren och provet gick ju bra efter all träning. Men nu va det inte så skönt att gå i, gick hellre i vattenkanten där man bottnade och doftade på goda saker. Vi kör ju vidare med träningen på vatten och vi vet ju att hon simmar och gillar det när hon väl kommer igång!

Hägnträning i Boda 1/5

Första dagen i maj var ämnad åt hägnträning. Vi lyckades skaffa en tid till och tyckte det var bra att upprepa allt efter besöket på påskafton. Efter ett snack med Peter Ekeström i samband med hans föreläsning i Linköping ändrade vi taktik för Nessie och hennes jakt i hägnet. För att få henne att bygga upp självförtroende och mogna och bli självständig när hon jagar gris måste hon få skälla själv, när hon återkommer och vill ha stöd ska hon inte belönas med tillrop, blickar och annat stöd. Hon hämtar upp stödet själv i och med att hon springer förbi och söker kontakt och därför ska jag som förare inte "hjälpa" genom att följa med och ge kommandon. Vi har ju försökt att stötta lite så innan vid dom andra tillfällena men det har ju bara slutat med att hon gått vid benen och skällt och hängt med när vi gått framåt.

Dagens träning blev alltså lite annolunda. Antalet skall kanske inte är det mesta av alla gånger men sättet hon jobbade på var bra. Hon sökte ut själv (hade troligen stenkoll på grisarna nästan hela tiden) men gick fram och skällde när hon ville/vågade/orkade. Hon gick inte kring mig alls utan var ute hela tiden men tog ofta kontakt. Nöjd med dagen och det känns som om det går lite lite framåt. Mognaden på damen kommer så småningom.. bara att vänta och se!

Loke sätter grillor i huvudet på oss. Loke, den osäkra hunden som fått stryk av gris kom fram idag igen. Vinterns alla fina jakter och resultat gjorde att vi trodde att han kommit över det beteendet. Vi börjar tro att han blir påmind om händelsen i hägnet och förknippar just det obehagliga med hänget och att det inte är samma sak när han jagar frilevande. Hoppas få svar på det framöver. Han verkar blivit trött idag och är lite låg. Har svårt att tro att alla bra händelser i vintras är som bortblåsta eftersom det var vid upprepade tillfällen som han gjorde bra i från sig. Vi funderar vidare och så får vi se i höst vad som händer...

Nu blickar vi framåt mot lördag. Hunddag med Wachtelhundklubben och viltspårträning på söndag. Full fart! :)

 

Viltspårträning 28/4

I går, söndag va det dax för viltspårträning igen. Jag jobbade och Henke åkte själv med hundarna. Vi gjorde ett test och Henke provade att gå med Nessie också. Som vanligt så va spåren redan lagda av ansvarige ledare så det va ju bara att sätta igång när man kommer dit. Nessie hade spårat bitvis jättebra. Det va någon intressant vittring från kullen brevid som hon hade dragit efter lite. Hon spårar annars jättebra med nosen i backen och det syntes väl när hon drog i vinden att det va nått som störde. Hon hade som sist haft lite bråttom på några ställen och hade gått bort sig. Dom hade tagit om o fortsatt sen.. Det är ganska lätt att se när hon verkligen är rätt och spårar bra, det är bra! Vi testade att Henke gick med henne bara för att vi har känt att hon inte bryr sig så mkt om den som håller i linan/kopplet annars heller och det är ju bra om det skulle uppstå nån situation där någon annan behöver gå med henne. Vi går någon gång till som träning och jag hoppas att det blir lite säkrare i spåret utan omtag och med bra spårning hela vägen, för sen blir det Anlagsspår för henne efter det.

Loke hade spårat bättre denna gång. Bättre fokus och spårning från hans sida. Märks att vi är framme i maj nu, värmen känns mera och Loke tyckte att de kunde vara på sin plats med en paus i spåret när han passerade ett väl tilltaget dyhål! Han bottnade inte när han kom i och då blev Loke full med den mysiga sörjan. De blev bad för Loke i sjö efter det ;) 

Kan nog konstatera att tiden för dybad och dyl är här nu! Svalkar skönt....

 

Vildsvinsjakt, vakjakt 22/4

Nu är det dax att hålla koll på vallarna! Åkte ut till Hellefors, och satte oss på två olika platser som vi bestämt innan. När vi båda kom till våra platser upptäckte vi båda nytt bök som inte är många dagar gammalt. Altlså hade dom varit nyligen. Vädret va jättefint, bra vind och klart så månen tittade fram fint senare. Henke hade besök hos sig. Två grävlingar och en räv kom fram och sa hej. Vi såg fem rådjur på marken och även en hare visade sig. Full fart, dock ville inte grisarna gå ut hos oss när vi satt. När Henrik gick i från sitt pass och hörde mig gå på vägen till bilen, då rörde det sig något i kullen mellan oss. Ett fnys och något som sprang iväg, kunde de månne va en gris som smygit runt och lurat oss?

 

mini-img-0733.jpg                 mini-img-0717.jpg                mini-img-0729.jpg    

 Viltspårsträning 21/4

Första träningen för oss i träningsgruppen i Vimmerby. Många hade kommit för att träna och spåren va redan lagda. Nessie och jag fick ett spår tilldelat, med grisklöv i slutet. Hade inga jätteförväntningar innan då vi inte har gjort ett konstlat spår sen tidigt i höstas, dock gick hon ju två eftersök på älg på älgjakten som gick bra. Annars har det varit dåligt med spår för henne. Hon tog spåret direkt, lite högt tempo men ändå bra för hennes del. Det gick lite fort på ett ställe, hon tappade bort sig lite och gick sedan tillbaka upp och tog an spåret igen. På ytteligare ett ställe gick hon bort sig men avslutade på sidan av spåret i rätt vindriktning så hon kände nog att hon hade lite koll ändå. Vi avslutade och hon hittade klöven efter en liten ringning. Duktig för att va första gången i år och matte är nöjd. Sen ska vi bli bättre med mera träning!

Loke fick vänta länge och gå sitt spår, husse kom senare och Loke var överladdad. Några omtag och lite strul i spåret. En liten vimsig hund och ofokuserad, husse blir lite frustrerad och irriterad men vi får köra vidare nästa gång och då går det säkert bättre!

Vildsvinsjakt, vakjakt 10/4

Vi tog oss en tur på onsdagskvällen, grisarna har ju gått regelbundet i grusgropen vid Rothult länge nu. Vi har ju haft kontakt med dom flera gånger, men inte kommit åt nån gris tidigare. Tyvärr är det svårt att smyga sig på där dom går, dom är ganska skyddade och man har svårt att komma så man ser och får läge utan att upptäckas. Denna gång åkte vi dit lite tidigare. Det är ju ljusare på kvällarna och vi har ibland funderat när dom egentligen går, vi kanske har missat dom när vi kommit sent?

Vi tog samma vägar att smyga in på, svårt bitvis att ta sig fram tyst. Finfina lite frusna grusvägar varvat med isiga och frasiga snötäckta vägar. Hur som helst så hamnade vi där vi stått förut. Henke klättrade denna gång upp på flaket på en gammal vagn i kanten på grusgropen. Bra utsikt även om det låter en del innan man lyckas ta sig upp. Jag tog posten på andra sidan, nere på vägen där vi sett en del stigar över, kanske dom kommer där? Efter ca 40 min på min post small det ett skott! Inte hos mig..utan hos Henke. Två grisar hade kommit till grusgropen, en från varje håll. Troligen går dom runt o kollar och därför kommer dom ut på olika ställen. Första var stor och den kikade han bara på. Det var ju fortfarande lite ljus kvar och man såg konturerna bra på grisarna. Det är ju snö kvar även i gropen och det gjorde ju inget denna gång, bra ljus där också! När det fortsatte komma ljud från skogen (mellan mig och Henke) var det bara att vänta ut grisen...som gick ner i gropen som vanligt och det skulle han inte ha gjort!Henke såg att det var en liten galt och skottet satt bra! Jättekul att vi äntligen fick lite lön för mödan, vi har ju postat däruppe i skogen några gånger nu i vinter! :)

Hundarna fick träffa grisen och kolla in den ingående! Mkt lyckat, Nessie blev mer och mer taggat ju längre hon fick vara hos den. Loke va också helnöjd! Mkt intressant att nosa på där i gropen, här och här och här är det ju spåår! ;)

 

Trafikeftersök för Henke & Loke 9/4

I gårkväll var det dax igen för lite trafikeftersök. Denna gång i Rumskullatrakten. Henke pratade med bilföraren på plats och där konstaterades att rådjuret endast touchat bilen. Inga spår av rådjuret på platsen, ingen päls eller blod. De spårade ändå en bit för att titta ordentligt. Bilföraren hade själv sett att den påköra bocken sprungit vidare runt och över vägen tillbaka för att ansluta sig till get och kid som var i området vid olycksplatsen efter själva "olyckan". Henke och Loke spårade ca 2 km men inget tydde på att bocken var skadad.

Träning Vildsvinshägnet i Boda 30/3

I lördags va det dax. Första släppet gjordes i Ravinen, en gris där för dagen. Nessie ville inte riktigt förfölja grisen själv och ville ha mkt stöd. Svårt i det hägnet, grisen gick iväg hela tiden och ville inte stanna. Vi bytte sedan hägn och tog Sumpen istället. Lite mindre hägn där vi hade bättre kontakt med grisarna. Dom gick undan men sakta och Nessie fick chans o skälla lite mera då. Hon behövde mkt stöd men var lite mer intensiv nu än sist. Hon blev översprungen två gånger. Denna gång sa hon inget, sist blev hon skraj och ville inte gå ifrån oss alls efter det. Litet framsteg att hon orkade igenom det och fortsatte. Grisarna känner ju att dom har övertaget och försöker skrämmas. Dom frontade oss också. Svansen går hela tiden på Nessie men hon är ganska avvakande och håller avstånd. Hon känner att det är lite extra att jaga dessa djur jämfört med rådjuren. ;)  Hon behöver mogna lite till och nu är det ju ett halvår till nästa jaktsäsong. Vi väntar och ser vad som händer.

Noteringarna som tränaren gjorde i hägnet : Skäller ståndskall och drevskall, eget upptag och aktivt sök.

" Är kort i sina jakter och söker en del förarstöd. Svårt att hjälpa hunden i Ravinen när hunden inte förföljer så långt så vildsvinet hinner gå undan. Byter till Sumpen för att kunna ge mer stöd. Förföljer vildsvinen och börjar släppa skall med förarstödet. Behöver mogna mentalt."

 

Trafikeftersök för Henke & Loke 26/3

Henke blev inringd om ett påkört rådjur i utkanten av samhället bland husen ut mot mitt gamla hus i Mariedal. På platsen vid olyckan var det inga spår efter bil eller djur förutom löpan efter djuret. Det var tre minimala bloddroppar på tre utspridda ställen. Det var vältrampat av andra rådjur på platsen och Loke hade svårt att bestämma vilket som var skadat. De tog om spåret tre gånger för att vara på säkra sidan, Loke tog samma spår varje gång, spåret ledde rakt in i kullen med massor med andra rådjurspår. De gick 5 km på spåret men det fanns inga tecken på att rådjuret va skadat, inga legor eller annat.

Trafikeftersök för Henke & Loke 24/3

Dags för eftersök igen då. Påkört rådjur och blod i spåret. Tre legor med lite avstånd i mellan och lite blod i dom. Spårade en bit och efter ett tag var det spår åt två håll, ett till vänster och ett rakt fram. Loke tog det till vänster. Upptäckte efter en bra bits spårande, utan blod i spåret att det troligen va fel spår. Med en gps med dåligt batteri i en mörk natt tog det en stund innan de hittade tillbaka till bil och spårstart. Började om, spårade likadant igen, fast Loke valde då spåret rakt fram. Efter en kort tids spårande gick de på ett rådjur som låg i sårlega. Rådjuret gick upp och Loke släpptes. Rådjuret sprang in i en grandunge och Loke hängde efter. Tillslut kom båda ut, Loke höll rådjuret så att Henke kunde förkorta lidandet och avfånga djuret. Skönt att det gick bra! Rådjuret hade stora partier på kroppen där pälsen var avskavt, och bakdelen såg inte frisk ut, troligen var bäcknet skadat och det såg ut att ha fläkt sig.

Trafikeftersök för Henke & Loke 19/3

Henke blev inringd och fick åka direkt efter kvällsjobbet. Snöandet gör det inte så lätt, och när det är mörkt och blåsigt blir det inte bättre. Henke handspårade ibörjan, inget blod och det såg ut som en hjord rådjur gått kors och tvärs precis där. Inte så konstigt att det körs på rådjur just där. Det var helt omöjligt att urskilja spår efter skadat rådjur när det är så mkt spår. När han hade spåret från vägen ensamt såg det inte ut att vara något konstigt med spåren och hur det hade gått. Loke fick komma ut men när dom direkt stötte tre rådjur som skuttade iväg mitt i löpan var det ingen ide att fortsätta.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nytt!

Redan uppbokad några helger för höstens bravader i skogen! Ca 5 dagars jakt bla. i Åtvidaberg där vi va i december. Så roligt att få chansen att släppa hunden på andra fina marker med mycket vilt. Man får tacka för förtroendet! :)

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)